Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Var ska då istället de 3 500 årliga förlossningarna vi har äga rum?

Hur vården av gravida och födande kvinnor bedrivs är allas vår ensak. Det skriver Barnmorskor på förlossningen och BB i Helsingborg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Johanna Wallin
Som många vid det här laget känner till har ett stort antal anställda barnmorskor på lasarettet i Helsingborg sagt upp sig - närmare bestämt 85 procent av de som arbetar med förlossning. Detta innebär att det den första oktober 2016 kan komma att saknas 39 barnmorskor på förlossningen och BB.
Läs också Varannan barnmorska har sagt upp sig
Efter ledningens delgivande i media av erbjudandet till oss barnmorskor känner vi oss manade att ge allmänheten vår bild av saken. De menar att de helt och hållet har mött våra krav samt att vi även utökat dem. Detta är felaktig information av mer än en orsak. Redan i våras utarbetade vi en modell för en permanent arbetstidsförkortning för återhämtning eftersom vår arbetsmiljö successivt blivit allt sämre. Modellen ryms inom befintlig personalstat och innebär inga extra kostnader för arbetsgivaren. Detta presenterades i maj 2016 på enhets- och divisionsnivå men ratades innan vidare introduktion på förvaltningsnivå på grund av uttalad rädsla från ledningens sida för ”spridningsrisk”.
Istället har arbetsgivaren erbjudit ekonomisk kompensation under en projekttid (1-2 år) för att förlösande barnmorskor ska kunna gå ner i arbetstid för återhämtning. Vi har tackat nej till detta förslag, dels på grund av osäkerheten kring framtiden i en projektformslösning men också för att en ekonomisk ersättning inte är en garanti för den faktiska möjligheten att arbeta färre timmar. Vi vill istället ha en permanent lösning då det för oss skulle säkerställa vår efterfrågade återhämtning och ge oss den trygghet och en arbetsro vi önskar. I skrivande stund vet vi inte alls vad som kommer att hända.
Vi, barnmorskor på förlossningen och BB i Helsingborg, känner ett starkt engagemang kring vårt yrke och vi vill fortsätta arbeta med detta. Därför har vi agerat. Vi menar att vårt ekonomiskt hållbara förslag skulle generera hälsosamma effekter för oss befintlig personal och i förlängningen skapa en attraktivare arbetsplats för framtida anställda. Sist men inte minst skulle det sannolikt innebära en än högre kvalitet för patienterna.
Därför känner vi en stor frustration över att man på förvaltningsnivå, istället för att hörsamma vårt förslag, diskuterar kring att dra ner på, eller till och med stänga förlossningsvården i Helsingborg. Det skulle innebära en enorm förlust för oss alla, såväl anställda, arbetsgivare och födande kvinnor i Skåne. Och var ska då de 3500 årliga förlossningarna vi har istället äga rum?
Vår förhoppning är att arbetsgivaren inom kort kommer att gå oss till mötes och anta vår modell. I väntan på att det ska ske delger vi här våra tankar - detta för att skapa en så bra helhetsbild av situationen som möjligt. Hur vården av gravida och födande kvinnor bedrivs är allas vår ensak.

Barnmorskor på förlossningen och BB i Helsingborg

Läs också Skriv på Min mening
Gå till toppen