Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Barnmorskan byter jobb – trots starkt stöd

På Min Mening har hon skrivit om yrket hon älskar men inte orkar med. Karolina Lintala är trött. Även om läsarnas reaktioner stärker känslan av hur viktiga barnmorskorna är ska hon snart byta jobb.

Den tuffa arbetssituationen gör Karolina Lintala trött och sur. Nu känner hon att hon inte längre kan vara där för kvinnorna som behöver henne.Bild: Sven-Erik Svensson
Det häftiga i att vara med när ett barn kommer till världen, att se reaktionerna hos de nyblivna föräldrarna, att möta och hjälpa människor i utsatta situationer. Det är några av anledningarna till att Karolina Lintala älskar barnmorskeyrket.
Det var aldrig hennes flickdröm, att bli barnmorska. Istället blev det ett yrke hon valde när intresset växte.
– Jag började som sjuksköterska på kirurgen i Lund. Men sen blev jag intresserad av barnmorskeyrket och kände att jag ville vidare, säger hon.
1999 kom hon till Helsingborgs lasarett. Då jobbade hon på neonatalavdelningen. 2000 fick hon sin första kontakt med förlossningen när hon jobbade på timmar. Under några år roterade hon mellan förlossningen och BB innan hon till slut landade på förlossningen.
– Då var det en attraktiv arbetsplats och jag fick verkligen jobba mig dit. Det var kämpigt redan då men från början har man velat detta så mycket och tänkt att det skulle lösa sig, säger Karolina Lintala.
Läs också Jag finns där så den födande kvinnan hittar krafter hon inte trodde fanns
Det har blivit många minnen under åren på förlossningen. Trots att hon ser barn födas varje dag blir hon lika imponerad varje gång.
– Vi blir som tanter som tittar in i en vagn: ”nämen åh, titta där”, berättar hon.
Särskilt en kvinna minns hon lite extra.
– När bebisen kom var det som att Zlatan gjort mål, hon skrek ”Yes, jag klarade det!” med armarna i luften, säger Karolina Lintala med ett leende.
Nu ska allt vara effektivt, barnmorskorna springer mellan olika rum, berättar Karolina Lintala, och hon tycker att det blir svårare att skapa rätt kontakt med kvinnorna på förlossningen.
Och det är för kvinnornas skull hon gjort sitt jobb men på grund av arbetssituationen orkar hon inte det längre.
– Jag gillar att ha mycket att göra men att ha upp över öronen hela tiden blir påfrestande. Det här är ju inget som kommit under en natt, säger hon.
Hon är en av de som sagt upp sig från jobbet på förlossningen, nu väntar ett dagtidsjobb på mödravården istället. Men det är inte helt utan samvetskval som hon byter jobb.
– Visst, man har ju ett samvete men man måste tänka på sig själv också. Det känns inte som att landstinget bryr sig om oss och framförallt borde arbetsgivarna ha tänkt på detta tidigare, säger Karolina Lintala
I sociala medier får barnmorskorna stort stöd. I kommentarsfältet till Karolina Lintalas text på HD:s Facebooksida hyllas Karolina och hennes kollegor. Läsare berättar om sina egna upplevelser, tackar, hejar på och håller med om att barnmorskorna borde ha det bättre.
– Det är härligt, det blir vi alltid glada för, säger Karolina Lintala.
Även om hon byter jobb så lämnar hon inte de gravida kvinnorna i sticket. På mödravården kommer hon att ha kontakt med kvinnor som väntar barn fram tills det blir dags att föda. Och det ser hon framemot.
– Jag är rädd för att ångra mig men jag går in för det jag ska göra nu, säger Karolina Lintala.
– Det lär ju finnas en tjänst om jag vill gå tillbaka, tillägger hon med en menande blick.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen