Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facket stöder inte massuppsägningarna

Barnmorskorna säger upp sig och kollegorna på andra avdelningar på sjukhuset är oroliga att bli akterseglade när barnmorskorna erbjuds specialavtal. Vad gör vårdförbundet mitt i personalkrisen?

Bild: Privat
– Vi är väldigt lite inblandade. Vi varken kan eller vill stödja massuppsägningar, men jag kan förstå den enskilde medarbetaren som byter arbetsplats när det blir för tungt, säger Mats Runsten, vårdförbundets ordförande i Skåne.
Den 1 juli sade varannan barnmorska upp sig på förlossningen i Helsingborg. Fler barnmorskor lämnade in sina uppsägningar dagarna efter. Barnmorskorna har varit tydliga med att de agerat som grupp för att förbättra sina arbetsvillkor.
Kravet är bättre tid för återhämtning. Sex dagar efter uppsägningarna kom regionens bud om högre nattersättning med möjlighet att gå ner i arbetstid. Barnmorskorna informerade inte förbundet om att de tänkte säga upp sig och regionen kontaktade inte facket om erbjudandet.
Ger ni barnmorskorna något stöd?
– Det här är en balansakt för Vårdförbundet. Vi har fredsplikt och får inte ta till konfliktmedel. Jag tycker inte att massuppsägningar är en bra åtgärd, men vi har förståelse för att man i en enskild situation väljer att säga upp sig. Arbetsmarknaden ligger öppen, säger Mats Runsten.
Vårdförbundet har kallat personalen på förlossningen till ett möte i slutet av augusti för att höra vad barnmorskorna tycker.
Förhandlingarna med Region Skåne strandade i våras. Facket kräver samma villkor för alla nattarbetande oavsett var de arbetar. Samtidigt pågår en förhandling på riksnivå om nattarbete. Den ska vara klar i höst, senast i november.
– Det är inte så konstigt att förhandlingarna strandade. Vi har samma krav lokalt som centralt och det bygger på forskning om skiftarbete. Tyvärr har regionen avvisat det förslaget. Då tog medlemmarna saken i egna händer, både på intensivvården i Kristianstad och på förlossningen i Helsingborg. Det finns risk att det här sprider sig.
Är inte det en diskvalificering av er som fackförbund?
– Jag tror att en del tycker att förhandlingarna går för trögt. Tålamodet tryter för att de har haft det dåligt under så lång tid. Det kan vi ta som en diskvalificering, men också som ett tecken på medlemsaktivism. Våra medlemmar tar tag i att förbättra sina villkor. Det tror jag stärker oss som fackförbund på lång sikt.

Konflikten

Barnmorskorna önskar ett schema som ger mer tid för återhämtning. Idag arbetar de 38,25 timmar i veckan. Den som arbetat fyra nätter i rad får den femte ledigt som kompensation.
Vårdförbundets förslag är att varje arbetad nattimme skulle räknas som 1,4 timmar. Det innebär att de 38,25 timmar i veckan som personalen arbetar idag skulle kortas med antalet arbetade nattimmar delat med 1,4.
Regionens erbjudande till barnmorskorna innebär i korthet att de får en individuell, ekonomisk ersättning som innebär en ökad bonustid per arbetad natt från 2,5 timmar till 4 timmar.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen