Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

K-märkt kyrkogård vandaliserad

Välta stenar och förstörda kors. Kulturminnesmärkta Gamla kyrkogården på Söder utsattes i helgen för vandalisering.

På den gamla kyrkogården vid Södergatan i Helsingborg har kulturskyddade gamla gravstenar blivit vandaliserade.Bild: Mats Roslund
När kyrkogårdsmästaren Andreas Johansson kom till jobbet på måndagsmorgonen möttes han av en dyster syn. En första koll visar att det är fem eller sex gravar som har blivit förstörda – men det kan vara fler. Gravarna på den kulturminnesmärkta kyrkogården är från 1800-talets slut och 1900-talets början.
– Jag ska ut och göra en noggrannare inventering nu. Men det verkar som att skadorna är begränsade kring en liten del av kyrkogården, säger han.
Händelsen kommer att polisanmälas och förhoppningen är så klart att få tag på den eller de skyldiga. Men spontant gissar Andreas Johansson att "överförfriskade" personer som ligger bakom.
– Det är en centralt belägen kyrkogård där många människor rör sig även under helgerna. Därför känns det inte som att det har med hatmotiv eller religion att göra, säger han.
Kyrkogårdsarbetarna försäkrar sig regelbundet om att gravarna håller för 35 kilos drag och tryck. Detta för att inte riskera att någon besökare skadar sig genom att exempelvis luta sig mot en sten.
– Men för att välta stenar eller kors krävs det att man verkligen tar i. Det är väl någon som har velat testa sin styrka, säger Andreas Johansson uppgivet.
Vandalisering av kyrkogårdar är något som inträffar då och då, men enligt Andreas Johansson har Helsingborg varit förskonat på sistone.
– På Gamla kyrkogården är det säkert fem-sex år sedan det hände senast, säger han.
Bild: Mats Roslund
Första steget blir nu att höra av sig till eventuella gravrättsinnehavare, alltså efterlevande personer som står registrerade för att ta hand om graven. Det blir dessa personer eller deras försäkringsbolag som får stå för eventuella reparationskostnader.
Men på Gamla kyrkogården finns också många gravar som saknar gravrättsinnehavare, men som står kvar ändå, eftersom graven har ett kulturhistoriskt värde. Dessa gravar ansvarar kyrkogårdsförvaltningen för.
– Vår målsättning är att resa alla stenar och reparera korsen. Om det blir svårt att göra detta i något fall, så kan den graven komma att tas bort – om den bedöms sakna kulturhistoriskt värde, säger Andreas Johansson.
Gå till toppen