Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Vi ska vara aggressivare"

En av FCH:s nya finnar har landat. Huvudtränaren Mika Ahonen. – Det är en riktigt bra utmaning i min karriär, det är något nytt och annorlunda, säger han.

FCH:s nye huvudtränare och talangansvarige Mika Ahonen hann inte mer än komma till Sverige förrän han drog igång med sitt första pass. Han säger själv att han är tuff om det behövs och att han inte accepterar att spelare "fuskar" i det de gör.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Vatten!
Ett vanligt ovanligt ord på FCH:s första inomhusträning för säsongen.
Varmt ute, varmt inne, varmt i sinne.
Det kräver vatten.
Men det var nära på det enda ordet FCH:s nye huvudtränare Mika Ahonen sa på svenska. Instruktionerna gav han på finska och den spelande sportchefen Juha Kivilehto fick agera tolk.
– FCH har lovat att jag får använda mitt eget språk de första veckorna. Om vi tar fotboll som exempel så har Chelsea en italiensk tränare som inte kan engelska. Kivilehto och Kohonen tolkar om det behövs, konstaterar han.
Svensklektionerna har redan påbörjats.
Juha Kivilehto (till höger) översatte den nye tränaren Mika Ahonens ord för sina lagkamrater.Bild: MATHILDA AHLBERG
Mika Ahonen kom till Sverige under måndagen och började sitt nya liv i Helsingborg med att iscensätta en intensiv första träning. Snabba fötter. Högt tempo. Två mot två. Tre mot tre. På ena halvan av Högastenshallen.
En fingervisning om hur den mycket välmeriterade tränaren vill ha det. 10 finska ligaguld, fyra VM-silver och ett VM-brons som assisterande förbundskapten för Finland förpliktigar.
– Det kommer mycket ändringar. Jag vill att vi ska vara aggressivare. Vi får inte stå stilla utan måste röra på oss hela tiden.
Kommer det att vara ett defensivt eller offensivt FCH?
– I grundserien kan du vinna matcher med offensivt spel, men ska du vinna titlar måste försvaret sätta sig ganska tidigt.
Juha har sagt att du är den bäste tränaren han någonsin har haft – vad är det som är speciellt med dig?
– Tror du att jag kommer att översätta det...? flikar Juha Kivilehto snabbt in.
För att sedan översätta.
– Fråga Juha, svarar Mika Ahonen.
Och Juha berättar.
– Han är hård, men ärlig och vet vad som krävs för att vinna. Han kan spelet.
Är du tuff?
– Om det behövs. Alla gör misstag, det är okej. Men om du fuskar och inte ger allt när du spelar, speciellt i försvaret, kommer jag att säga till, säger Mika Ahonen.
Beskriv dig själv som person med tre ord.
– Glad, glad och humor.
Beskriv dig själv som tränare med tre ord.
– Analytisk. Krävande. Och njuter av det jag håller på med.
Den förre lagkaptenen Jani Kukkola har lämnat, och efterträdaren är inte utsedd. Men det är ingen vågad gissning att tro att världens bäste genom tiderna, nyförvärvet Mika Kohonen, får bindeln.
Nyförvärvet Mika Kohonen.Bild: Mats Roslund
– Mika Kohonen, alla vet vem han är och har gjort, men det är inte många som vet vad han vill nu. Det var många år sen han har kunnat träna så bra och vill verkligen visa och sprida innebandy. Han kommer att överraska ganska många. Sen kan vi inte glömma hans erfarenhet. Han kommer att visa de unga killarna vad som krävs att vinna och vad som krävs i varje träning om man vill vara ett topplag, säger Mika Ahonen.

FCH:s träningsmatcher

12/8 Röke IBK (division 1)
17/8 Malmö FBC (allsvenskan)
27/8 Mullsjö AIS (SSL)
3/9 Jönköpings IK (allsvenskan)
* Seriepremiären sker borta mot Växjö den 14 september.
Gå till toppen