Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bruksspelet i Klippan vill nå fler

Trots en regnig start slogs publikrekordet och nu siktar Bruksspelet i Klippan mot att komma med i TV. "Vi ska ta upp kontanten i augusti", säger producenten Helené Lindquist.

Första Bruksspelet behandlade i två delar 1832 och följdes av 1875 med ett hopp till år 1957. Årets upplaga slog publikrekord.Bild: Michael Lennartsson
Tankar finns på att kopiera de framgångar som andra friluftsskådespel haft och har i Sveriges Television.
– Vi har funderat och ringde faktiskt i år och ska ta upp kontakten igen i augusti. Vår egen film är under tillverkning och det brukar vara så att alla som varit med får gå på premiären. Sen ska den förstås finnas att köpa, säger Helené Lindquist.
Årets upplaga med 16 föreställningar gjorde ett hopp från 1800-talet till Klippan år 1957. Musikalen genomfördes liksom de tidigare tre i tidsenlig bruksmiljö på den gamla lastbryggan vid lumpen med Regina Lund i huvudrollen. Sista föreställningen gavs på söndagen.
– Det är en helt otroligt inspirerande miljö. Vi kommer dit, har nyckel och får öppna grindarna. Det är häftigt, man känner historiens vingslag när man är där. Pappersbruket är magiskt.
Det finns plats för 365 personer på läktarna och många föreställningar har haft lapp på luckan efter en tuff start med regn.
– Vi hade även konkurrens av EM i fotboll. Men de två sista veckorna var fantastiska med fullsatta läktare och bra publiktryck.
Årets tema handlade om livet på Regnbågens, Klippans Folkets hus, betydelse och de föreningsliv som spirade där i form av fack, gymnaster och brottare med inslag av vett och etikett.
Scenografen Anna Quiding får beröm av Helené Lindquist för sitt arbete med att skapa ett kafé, Pålles gatukök och själva Regnbåden. Manus har Annika Kofoed och Bim Wikström skrivit. Musiken står P-O Nilsson för medan Annika Kofoed är regissören och Melker Sörensen koreografen.
– Vi är många involverande, 100 till 120 personer som på något sätt arbetat med det. Den ideella kraften står teater Amabile för. Och de har varit en fröjd att framföra musiken som skrivits av P O Nilsson.
Under en av föresällningarna trampade Regina Lund snett på en stol, ramlade och slog sig med en lätt hjärnskakning som följd, men kunde trots det fortsätta.
Efter tre torra år så har årets regnstrul satt funderingar i huvudet hos arrangörerna om att ordna någon form av tak för att kunna regnsäkra Bruksspelet.
– Alla känner att vi måste göra det igen. Nu ska vi utvärdera, samla ihop oss och se om det funkar ett år till.
Men riktigt ännu kan de inte ta semester. Klippans kommun har köpt in 17 föreställningar för skolbarn som ska spelas i just Folkets hus under vecka 39 till 40. Det sker i en timslång bantad version.
Gå till toppen