Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Schack i park - ett nytt koncept i Helsingborg

Denna vecka anordnas det utomhusschack för allmänheten runt om i Helsingborg. Där kan besökaren bland annat utmana proffs från den lokala schackklubben och få tips om enkla strategier.

Johan Knutsson, schackinstruktör i HASK, Ingemar Gullström, fritidsledare på Fritid Helsingborg, Stefan Håkansson, ordförande i HASK och David Schutsander, fritidsledare på Fritid Helsingborg.Bild: Philip Johnsson
Schack i det gröna är ett vanligt fenomen i andra delar av världen. I Asien, USA och delar av Europa är det till exempel vanligt att lokalbefolkningen sitter utomhus och spelar. Nu provar Helsingborgs stad på konceptet för första gången.
– Det här är ett pilotprojekt. Vi har blivit positivt överraskade hittills och haft omkring 50-60 personer varje dag som kommit till tältet för att prova på. Vi vill få fler levande parker i Helsingborg och få folk att samlas. Varför inte då samlas kring ett parti schack?, säger David Schutsander, fritidsledare på Fritid Helsingborg.
Tobias och Emil Berg är på besök med familjen från Damnark. Vid Kärnan passade på att ta sig ett parti schack.Bild: Philip Johnsson
Under torsdagen var det en hel del turister som stannade till vid det uppsatta tältet vid Kärnan. Några av dem var det danska syskonparet Tobias Berg, 13 år, och Emil Berg, 9 år.
– Vi skulle se Kärnan och så såg vi att det fanns ett stort schackbräde bredvid. Då gick vi hit och testade, säger Tobias Berg.
– Det är ganska kul, jag har inte spelat så mycket innan, men hade gärna lärt mig mer, säger Emil Berg.
"Parkschack" anordnas i samarbete mellan Helsingborgs Fritid och HASK, Helsingborgs Allmänna Schackklubb. Under veckan har det spelats schack i Furutorpsparken, Stadsparken vid biblioteket, Slottsparken och framför Kärnan. Veckan avslutas på fredagen med schackträff vid Gröningen klockan 13-19.
Utomhusschack vid Kärnan i centrala Helsingborg.Bild: Philip Johnsson HD Red
– Det har varit väldigt blandat med folk som kommit hit, allt ifrån äldre damer och herrar till små barn. Vi har haft 7-åringar och 70-åringar som spelat samtidigt. Det blir en häftig dynamik, säger David Schutsander.
Precis som kunskapsnivån har det varit spridda skurar gällande var besökarna har kommit ifrån. Det har bland annat kommit spelsugna turister från USA, Tyskland, Ghana och England. Några har utmanat proffsen i den lokala schackklubben, medan andra har fått sin första lektion.
Daniel Larsson, 17 år från Åstorp, tog chansen att utmana Steffen Juul som varit med i Helsingborgs Allmänna Schackklubb i 17 år.
Daniel Larsson, 17 år från Åstorp, utmanar Steffen Juul som varit med i Helsingborgs Allmänna Schackklubb i 17 år.Bild: Philip Johnsson
– Jag har spelat lite när jag var yngre och var med i schackfyran i Åstorp. Det är intressant för att det handlar om så mycket strategi, säger Daniel Larsson.
Helsingborgs Allmänna Schackklubb har i dag omkring 150 medlemmar. Ordförande Stefan Håkansson berättar att intresset för schack är relativt stort i stan, men att det är större i universitetsstäder så som Uppsala och Lund.
– Vi har idag schackfyran för fjärdeklassare, men vi vill gärna få in schack mer i skolan. Till nästa år kanske man hade kunnat utöka detta och ha olika sommarcuper för olika fritidsgårdar runt om i Helsingborg, säger han.
Ingemar Gullström, fritidsledare på Fritid Helsingborg, ser gärna att utomhusschack blir en tradition i parkerna.
– Vi vill absolut att detta ska leva vidare och fortsätta samarbeta med schackklubben. Jag kan tänka mig att vi försöker prova något liknande nästa år, säger han och fortsätter:
– Det kanske hade varit bättre att vara 2-3 dagar på ett ställe, för att locka mer folk. Man skulle även kunna sätta ut fasta schackbräden i parkerna eller införa någon form av tävlingsmoment. Vi ska utvärdera detta och se hur vi kan ta det vidare, säger Ingemar Gullström.
Gå till toppen