Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjunkande hus kan bero på slukhål

Först hittades djupa hål på tomten, sen drabbades huset av sättningar. Nu ska kommunen se över sina vattenledningar.

En besiktningsman konstaterade att huset hade drabbats av sättningar. Nu kommer kommunen utreda om läckande vattenledningar kan ha orsakat en dränering under markytan.Bild: Josefin Wennang
När Niklas Nordenfelt köpte sitt hus på Svanebäcksvägen fick han två djupa hål med på köpet. Hålen, som såg ut som slukhål, fylldes igen.
Men sen började nästa bekymmer.
– Jag märkte att huset hade drabbats av sättningar förra sommaren. Jag kände hur golvet lutade, säger Niklas Nordenfelt.
En besiktningsman kunde konstatera att huset hade drabbats av sättningar. Det vill säga att marken under huset sjönk och där med även delar av husgrunden.
Vad problemen med tomten beror på är oklart. Men en misstanke pekar på en dagvattenledning som rinner under cykelbanan på kommunens tomt intill huset. Det skulle även kunna vara förklaringen till de tidigare hålen.
Vattenledningen är byggd i samband med att bostadsområdet byggdes på 60-talet och för bort regnvatten från hela Svanebäcksområdet. Om den har börjat läcka är det möjligt att marken har dränerats. Det skulle kunna förklara varför Niklas Nordenfelts tomt dras ner, att jorden dras bort med vattnet.
– Jag har tagit kontakt med kommunen för att se vad de kan göra, om jag kan få hjälp med att resa huset igen, säger Niklas Nordenfelt.
Under Svanebäcksområdet går en ledning med dagvatten som mynnar ut vid Höganäs golfklubb. Om den har skadats kan det förklara sättningarna i Niklas Nordenfelts hus.Bild: Josefin Wennang
Enligt Fredrik Arthursson är en undersökning på dagvattenledningen på gång.
– Vi ska undersöka om den har rasat. En entreprenör kommer skicka in en kamera för att kolla skicket på ledningarna, säger Fredrik Arthursson som är VR-chef i Höganäs kommun.
I Viken och Svanebäck har borrhål från Bergvärme tidigare orsakat sättningar på hus. Men enligt Fredrik Arthursson kan borrhålen inte ha orsakat den här sättningen.
– Borrhål kan bara skapa problem lokalt och inte sprida sig så här långt bort, säger Fredrik Arthursson.
Fredrik Arthursson känner inte till något problem med slukhål i Svanebäck sen tidigare.
– Men det skulle kunna vara något gammalt som ligger i backen. Förut gick det ett dike i närheten av den tomten, det skulle kunna vara rester från det som bildat hålen på tomten, säger Fredrik Arthursson.
Niklas Nordenfelt visar var de tidigare hålen fanns, innan han fick hjälp med att fylla igen dem. Hålen såg närmast ut som slukhål.Bild: Josefin Wennang
Gå till toppen