Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Fin keramik gick under klubban

Söndagens keramikauktion på Höganäs museum drog som vanligt fullt hus och kunde hållas ute på innergården.

327 föremål skulle gå under klubban och buden lät inte vänta på sig. Så var också hela museets innergård fylld av folk.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det här är lite kul och bonnigt. Vi är utomhus och vi slår med klubban. Det är här och nu och i verkligheten, säger Joakim Bengtsson som håller i auktionen.
Han tror det är en förklaring till varför keramikauktionen som Helsingborgs auktionsverk håller på Höganäs museum för 15:e gången har blivit så populär. I dag hålls ju allt fler auktioner på nätet.
På museet är det somrigt och lite festligt.
Innan auktionen är det visning och spekulanterna går runt med kännarmin. De vänder och vrider på föremålen.
Jonas Augustsson har fått tag i en fint dekorerad ytterkruka.
– Det är sent 1800-tal, som jag gillar. Jag tycker den är vacker.
Han bor i Stockholm och har som tradition att besöka keramikauktionen i Höganäs på semestern. Ibland handlar han och han har en del keramik från Höganäs. Om det blir något köp den här gången får visa sig senare, men han har hittat en favorit.
– Den här prakturnan av Helmer Osslund är jättehäftig. Men det är ekonomin som styr, konstaterar han och visar urnan med ett utropspris på 10 000-12 000 kronor.
Inger Perssonbildlärare i Lund och hämtar framför allt inspiration.
– Här bland keramik av de kunniga experterna går det att få goda idéer att spinna vidare på för eleverna. Jag visar dem bilder och köper hem färg och material som passar, berättar hon.
Under några eftermiddagstimmar ska 327 föremål gå under klubban och det samlade utropspriset är ungefär en miljon kronor. Innan auktionen ens hade börjat hade de fått in bud på 700 000 kronor, berättar Joakim Bengtsson.
Han säger att utbudet aldrig har varit så bra förut, och pekar på ett par saker som han tror det blir stort intresse kring. Det är ett fat med fruktmönster från Arabia av Birger Kaipainen och ett mindre lejon i glaserat stengods.
– Man blir glad av det här fatet bara man ser det och Kaipainen är stor i hela världen. Lejonet som är från 1700-talet vet vi inte så mycket om, men det är ovanligt.
Auktionens första 40 minuter ägnades åt 61 föremål av Åke Holm. Men Eva Hjort från Mölle kom för sent.
– Vi trodde inte auktionen började förrän klockan ett så när vi kom var det föremålet vi ville ha sålt.
Nu behövde hon inte gå tomhänt hem. Istället ropades en annan pjäs av Åke Holm hem.
– Abraham och offerbaggen heter den. Den kände jag inte till, men det blir med beröm godkänt, konstaterar hon vid utlämningen.
Gå till toppen