Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författarinna får inspiration i Vejbystrand

Eva Rydingers nya bok "Härifrån till verkligheten", som kom ut i maj, handlar bland annat om var moderskapet börjar och slutar.

Eva Rydinger placerar gärna handlingarna i sina böcker i Vejbystrand, där hon gärna visas i familjens sommarhus.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är Eva Rydingers andra bok.
– Den handlar absolut inte om mitt privatliv. Däremot är handlingen, karaktärerna och språket mitt, säger Eva Rydinger när tidningen träffar henne i sommarhuset i Vejbystrand.
Eva Rydinger har alltid velat skriva, men det tog tid innan hon blev författare på heltid.
– Jag började faktiskt skriva berättelser redan när jag gick första klass på Parkskolan i Ängelholm, säger hon och visar upp några sparade handskrivna skrivhäften som har drygt 40 år på nacken.
Eva Rydinger växte upp i Ängelholm, där hon tog studenten.
Efter det flyttade hon till Stockholm där hon under många år jobbade som copywriter och skribent, vilket hon fortfarande gör fast som frilans.
– Även om jag fick skriva mycket i det jobbet så kände jag att jag ville skriva på egen hand. Dels för att jag ville vara mig själv, dels för att få mer tid åt familjen och andra viktiga saker, säger hon.
För tre år sedan sade hon helt enkelt upp sig från sitt fasta jobb.
2014 kom första boken "Fotografen" och i maj i år kom andra boken "Härifrån till verkligen".
Det är två helt fristående romaner, som har fått gott mottagande både bland recensenter och läsare.
– Visst har det betydelse vad recensenter och bloggare tycker om böckerna. Det är lite spännande när man väntar på vad de ska tycka. Den första recensionen av min senaste bok läste jag i tidningen Tara och den var positiv, vilket gjorde mig både glad och lugn. Men det är självfallet också oerhört viktigt att läsarna gillar det man skriver säger hon.
Stora delar av handlingen i den andra boken är förlagd till Vejbystrand.
– Under min uppväxt hade jag ingenting med Vejbystrand att göra. Däremot hade min mormor och morfar ett hus i Glimminge. Jag och min man hittade det här sommarhuset i Vejby för 16 år sedan och försöker vara här så mycket som möjligt. Nu blir det sex veckor i juli och augusti, säger hon.
Varje dag under sommaren sätter hon sig i uterummet och skriver på sin nästa bok.
– Jag sitter här och skriver tre timmar varje dag. Det handlar inte om arbetsdisciplin utan är ett bra sätt för mig att få inspiration och få flytet i skrivandet, säger hon och blickar ut i grönskan.
När nästa bok kommer ut bestämmer Eva själv.
Hon har inget datum för manusstopp.
– Det känns skönt att själv kunna styra. Som copywriter jobbade man nästan alltid tillsammans med andra och det man sysslade med skulle vara klart vid en viss tidpunkt.
En genomgående fråga i "Härifrån till verkligheten" är den svåra frågan om när moderskapet börjar och slutar.
Med ett klart, men samtidigt tänkvärt språk, har hon modet att ta upp den komplexa situationen att vara ung, mogen eller gammal kvinna i ett samhälle som förändras mycket snabbt.
– Frågan är exempelvis hur mycket ska en medelålders kvinna lägga sig i och försöka styra sin mamma, som vill ha ett eget liv där det kanske sker stora förändringar, säger Eva Rydinger.
Vad tredje boken handlar om vill hon inte avslöja.
– Men jag kan säga att handlingen utspelar sig i det här med karaktärer som har anknytning till området. Det finns fortfarande mycket att skriva om här.
Gå till toppen