Olater

Ola Olofsson: Håglösheten fick sin förklaring

Efter två veckors semester på bortaplan var det ganska skönt att komma hem förra söndagen. Men redan på måndag förmiddag började jag känna mig håglös, apatisk och utan någon vidare lust att ta tag i någonting alls. Huvudvärk fick jag också. Först trodde jag att det berodde på att jag var hemma själv med kidsen, som började klättra på väggarna så fort vi kom hem och skärmtiden, det vill säga tiden med mobilen, ipaden, datorn och tv:n, begränsades en smula. Barn i dag har ingen framåtanda.
Sedan fick jag för mig att jag hade åkt på en släng av sommardepression. Jag har inte googlat det, men det låter väl rimligt att man kan bli lite deppig på semestern, när man är hemma och det inte finns någon styrning på dagsaktiviteterna utan ska det hända något är det upp till en själv.
Så i onsdags eftermiddag slog det mig, på Ikea av alla ställen, när jag stod vid automaten och fyllde på KAFFE-koppen. Jag hade inte druckit kaffe på drygt tre dygn (till saken hör att vi aldrig brygger kaffe hemma om vi inte har gäster så jag hade inte saknat det) och de två veckorna dessförinnan drack jag kaffe - hela tiden!
Under semestern på släktgården i Norrland började jag i år med något som jag aldrig sysslat med tidigare – kaffe till frukosten. Och sedan rullade intaget av det svarta guldet bara på. Förmiddagskaffet gick inte att missa och det följdes av kaffe på lunchen och några koppar till eftermiddagsfikat. Sedan var det såklart kaffe efter middagen på kvällen och några sista koppar till kvällsmackan vid 22-rycket. Det ska dock tilläggas att vi drack ur riktiga kaffekoppar, och de rymmer väl drygt en deciliter bara, men det blev desto fler koppar istället.
Jag var något av en late bloomer annars och kom in sent i kaffesvängen. De första 35 åren av mitt liv gick jag runt och tittade snett på alla javadrickare och menade att varför skulle jag dricka det jag kallade för “svart vatten”. Men sedan jag kom in i tidningsbranschen för drygt tio år sedan har det bara gått utför. Jag försöker fortfarande hålla mig så att jag tar den första koppen först efter lunch, med blandad framgång. Men på kvällspassen matar jag på friskt och tar gärna den sista koppen så sent som vid 00.15. Jag somnar ändå som ett barn när jag är hemma vid tvåtiden.
“Forskning” som jag har hittat på internet, och sprider här utan vidare källgranskning, visar att kaffe kan förbättra konditionen och minska risken för dödsfall. Det är lite oklart hur det går till, men jag tänker att det är dumt att chansa och häller upp en kopp till.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen