Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkhögskola startar utbildning i efterfrågat yrke

Behovet av lärarassistenter i skolan verkar växa framöver. Nu till hösten går det för första gången att utbilda sig till yrket på Munka folkhögskola.

Under våren debatterades frågan om hur lärare ska kunna avlastas med olika sysslor i skolan, och bland annat Lärarförbundet efterfrågade anställningar av fler lärarassistenter som en lösning. I mars meddelade också regeringen att man avsätter 329 miljoner kronor till lärarassistenter i skolan.
Även i klassrummen på Munka folkhögskola har frågan diskuterats flitigt - vilket har lett till att man nu kan utbilda sig till yrket på skolan från och med i höst.
– Det är ju många som är väldigt intresserade av att jobba i skolan utan att man kanske vågar ta steget att läsa på högskola i flera år, säger Sofia Karlsson, som är en av dem som håller i utbildningen.
Såvitt hon känner till är man först i landet med att erbjuda en utbildning till att bli lärarassistent på eftergymnasial nivå.
Den kommer att vara ettårig på distans, fast med obligatoriska träffar på skolan. Under kursens gång får man bland annat läsa sociologi, psykologi och pedagogik.
Först denna vecka går ansökningstiden för utbildningen ut. Exakt hur många som har sökt hittills kan inte Sofia Karlsson svara på, men det är många säger hon, och betydligt fler än de 16 platser som kommer att stå till buds.
– Det ska bli så härligt att träffa dem.
Hur ser arbetsmarknaden ut när studenterna är klara?
– Vi får ofta den frågan och den är förstås berättigad eftersom arbetsmarknaden generellt ser ut som den gör. Vi kan inte garantera något. Men vi försöker alltid vara i framkant på folkhögskolan, och vi tror verkligen att det kommer att anställas många lärarassistenter i framtiden.
Den 15 augusti startar utbildningen.
Gå till toppen