Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Full fart framåt för ridklubb

Kommunen har gått i borgen för lån och Arvsfonden har gett dem pengar. Ansiktslyftningen av Viarps kör- och ridklubb är i full gång. Klubben hävdar att de redan märker av förbättringarna. Vi besökte den under ett träningspass lett av OS-ryttaren Peter Eriksson.

Viktoria Ewaldsson rider mot hindret coachad av en av Sveriges bästa ryttare Peter Eriksson. I bakgrunden syns Erica Andersson. "Många är inte vana att träna på det här sättet. Det är för dem som att jag pratar rena grekiskan", säger Peter Eriksson.Bild: Tom Wall
Fyra kvinnor rider i den bastuvarma ridanläggningen. Utanför gassar solen. Låga hinder är uppsatta som hästarna rider runt och emellan och ibland hoppar över. Kvinnorna, alla erfarna ryttare, tränar tajming, att hålla ihop hästen, kontrollera dess fart, steg, ansatsen. Små rörelser kontrollerar de stora djuren.
Viktoria Ewaldsson, Lova Björk och Erica Andersson tränas av Peter Eriksson. "Jag var jättenervös innan", säger Lova Björk, yngst i gruppen med sina 15 år. "Det var riktigt jobbig träning!"Bild: Tom Wall
– Det är som för en musiker som spelar instrument. De ska känna rytmen och till exempel g-dur i kroppen. En ryttare måste känna hästens rytm i sin kropp. Det blir lättare efter att man har gjort det sådär 1000 gånger, säger Peter Eriksson.
Viarps kör- och ridklubb har 400 ridande per vecka, de har 600 medlemmar och är kommunens andra största idrottsförening. 12 procent av alla barn- och ungdomsaktiviteter i kommunen sker på deras anläggning. Under flera år har de arbetat med att uppgradera sin anläggning.
Förändringen sker i tre etapper varav den första är avklarad. De har byggt en ny utbildningslokal med ett riktigt kök. Från paddocken där Peter Eriksson bossar runt ryttarna ser man lokalen: en glasbox på andra våningen. Där sitter för tillfället fem tjejer i tolvårsåldern och lär sig om hästens olika kroppsdelar - teori är en del av det veckolånga ridläger de går på.
Tindra Morisset-Johnsson och Clara Paulsen lär sig om hästens kroppsdelar under teoridelen av deras sommarläger. Kursen hålls i nybyggda lokaler.Bild: Tom Wall
Etapp två innebär att ett nytt stall ska byggas och etapp tre att ytterligare ett utbildningshus med omklädningsrum och duschrum ska byggas. Tillgänglighet och säkerhet ska göras bättre.
– Det har blivit högre kvalité på allt. Medlemsantalet har ökat något. Ekonomin är bättre, nu kan vi servera riktig mat under tävlingar till exempel. Och vi arrangerar flera tävlingar, ungefär 20 stycken per år totalt, som vi har fått beröm och till och med prisats för, säger Susanne Johannesson, ridskolechef.
"Folk säger att ridning är en överklassport. Men hade kommunerna lagt ned lika mycket pengar på ridlokaler som till exempel på is- och simhallar så hade inte ridning varit så mycket dyrare.", säger Susanne Johannesson. "Vi är enormt tacksamma. Landskrona stad har stöttat oss oerhört. Helst hade vi sett att vår anläggning var helt kommunal men det fungerar väldigt bra som det är."Bild: Tom Wall
Hoppkursen – ledd av Peter Eriksson, en av Sveriges mest framgångsrika ryttare genom tiderna som deltagit vid fem OS och vunnit silver i ett – är en del av kvalitétshöjningen.
– Vi vill satsa även på de som börjar bli duktigare. Tidigare har vi främst satsat på ungdomsverksamheten. Nu vill vi kunna behålla ryttare här längre även när de börjar bli riktigt duktiga. Därför är det kul att vi fått hit en så pass bra tränare, säger Susanne Johannesson.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen