Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ungdomsorkester får spela med proffsen

Engelholm marching bands unga medlemmar får egentligen inte delta i militära parader. Men på Eksjö international tattoo nästa helg görs ett undantag.

De unga musikerna i EMB får spela med de bästa militära banden – efter en regeländring.Bild: Sven-Erik Svensson
Ängelholmarna är vana vid att få se och höra ungdomsorkester Engelholm marching band spela på Stortorget under lördagarna i juli månad. Den gångna helgen var ett undantag, eftersom flera medlemmar förstärkte hemvärnets musikkår från Ängelholm när de gick högvakten i Stockholm.
Men den 9 augusti blir det en bonuskonsert på Stortorget klockan 19. Dagen därpå reser orkestern till Småland för att delta i Eksjö international tatto. Under konserten får ängelholmarna lyssna på hur det kommer att låta där.
I Eksjö framträder mellan 11 och 13 augusti flera utländska, professionella militärmusikkårer som brittiska Royal marines och Southern highlanders pipes & drums. På listan finns även en ungersk, en lettisk och flera svenska militärmusikkårer.
Att Engelholm marching band skulle vara med var långt ifrån självklart.
Ingolf Christoffersson från EMB berättar att det krävdes specialdispens eftersom minst 30 av orkesterns medlemmar är under 18 år.
– Man har ändrat reglerna i det här fallet. Det är jätteroligt för ungdomarna. Det är en fantastisk morot att få spela med de här banden som är de bästa som finns, säger han.
Fotnot: Tatto är enligt Nationalencyklopedin en militär musikuppvisning i paradform, som sedan 1970-talet blivit en populärt som underhållning efter förebild från skotska Edinburgh, där ett årligt tattoo sänds i tv och drar turister från hela världen.
Gå till toppen