Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hon lyfter fram historiens kvinnor

Medan männen får en naturlig plats i Helsingborgs historia hamnar kvinnorna i skymundan. Men Birgitta Jönsson har inte hindrats av det – nu vet hon det mesta om Helsingborgskvinnan Gisela Trapp.

I augusti släpper Birgitta Jönsson sin bok om Helsingborgskvinnan Gisela Trapp som skänkte Fredriksdal till Helsingborgs stad.Bild: Sven-Erik Svensson
– Jag stötte på hennes namn på flera håll och såg hennes målningar i församlingen. Jag började undra vem hon var och varför det inte stod något om henne. Hon var märkligt anonym, berättar Birgitta Jönsson.
Så började hennes arbete med att ta reda på vem kvinnan bakom målningarna var och det visade sig att hon gjort mer än tavlorna hos Sankt Clemens katolska församling.
Det var nämligen Gisela Trapp som, efter önskemål från sin man Oscar Trapp, 1918 skänkte Fredriksdal till Helsingborgs stad med kravet att området skulle göras till ett friluftsmuseum, berättar Birgitta Jönsson.
"Men hon var också kyrkobyggare och på det sättet var hon unik. Inte så att hon byggde dem själv men hon skänkte mark och pengar för att bygga till exempel Sankt Clemenskyrkan som blev klar 1928 och så har hon tagit fram förlagan till Helsingborgs stadsvapen", säger Birgitta Jönsson.
Birgitta Jönsson är själv både historie- och konstintresserad. Precis som Gisela Trapp har Birgitta Jönsson konverterat till katolicismen och i Sankt Clemenskyrkan beundrar hon Gisela Trapps dekorationer. Hon är också auktoriserad Skåneguide och i Helsingborg ordnar hon stadsvandringar i Gisela Trapps fotspår.
– Genom guidandet får jag gå runt och berätta om det jag är intresserad av, jag vill gärna vara lite av en folkbildare. Det är många som undrar vem Gisela är och som blir förvånade när jag berättar, säger hon.
Men det är inte bara Gisela Trapp som haft en betydande roll i Helsingborgs historia.
– Nelly Krook till exempel. Hon var syster till Otto Daniel Krook och benämns ofta bara som mamsell. Jag tänker att hon måste ha varit något mer än så, säger Birgitta Jönsson.
Idag har restaurangen Nellys Food ETC tagit sitt namn efter Nelly Krook och de beskriver henne som ”modern musa och filantrop”. I Helsingborgs stadslexikon nämns hon bara som en ogift kvinna.
Birgitta Jönsson nämner också Karolina Widerström som var Sveriges första kvinnliga läkare och Martha P:son Henning som var en av de första svenska kvinnliga öron-, näsa-, halsläkarna som viktiga kvinnor i Helsingborgs historia.
– Martha P:son Henning blev ju skrattad åt när hon sa att hon ville bli läkare men blev det ändå, säger Birgitta Jönsson.
Att kvinnor inte får plats i historien tror hon beror på flera saker.
"Det ena är att de själva inte velat ha ljus på sig under sin tid, vilket också kan ses som en del av en traditionell kvinnoroll. Men också att man sett på kvinnors handlingar som något vid sidan av mannens. Det kan också ha att göra med att man förr inte ville lyfta fram kvinnor som gjorde som de själva ville. Före 1921 blev ju gifta kvinnor inte myndiga, till exempel", berättar Birgitta Jönsson.
Hon tycker att staden har ett stort ansvar i att inte bara lyfta fram historiska män utan även historiens kvinnor.
– Det finns så många kvinnor som är intressanta och spännande, säger hon.
Men för Birgitta Jönsson är det Gisela Trapp som står i fokus och i slutet av augusti släpper hon en bok om den historiska helsingborgskvinnan.
Är ni vänner nu, du och Gisela?
– Ja, det känns så! Man kommer väldigt nära och jag har ju haft henne med mig länge. Hon är unik men känd av få.

Gisela Trapp

Gisela Trapp hette Henckel i efternamn innan hon gifte sig. Hon levde mellan 1873 och 1958. Förutom att få Sankt Clemenskyrkan byggd ligger hon även bakom katolska kapellet i Arild. Som konstnär skapade hon tavlor och religiösa motiv i kyrkor men hon var också en duktig illustratör. Vid Fredriksdal finns en gata uppkallad efter henne.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen