Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullbelagt på hotellen inför fullspäckad evenemangshelg

Fullbokade hotell och fullsatta restauranger. Så väntas Helsingborg se ut till helgen när det är både stadsfest och Eskilscupen samtidigt.

Comfort Hotel Nouveau i Helsingborg är ett av många hotell som är fullbokade inför helgen, då både HX festivalen och Eskilscupen inträffar.Bild: Tom Wall
Fler än hundratusen personer väntas besöka Helsingborg i veckan när Eskilscupen, gatuteaterfestivalen Passage och Hx ska samsas om samma helg.
Bara till Eskilscupen kommer 13 000 barn och ungdomar som i sin tur beräknas ha med sig cirka 30 000 anhöriga som behöver någonstans att bo. Tillsammans med festivalsugna och andra turister fyller de nästan alla stadens hotellrum.
Spelarna i Eskilscupen bor mestadels i skolor medan föräldrar och anhöriga måste hitta boende på egen hand. Men det gäller att ha varit ute i god tid.
– Folk som vill resa med barn till Eskilscupen har ju svårt att hitta boende, säger Kristian Wessman, sekreterare på Helsingborgs hotellgrupp och ägare av hotell Nouveau.
Trots att det i grunden är positivt med fullbelagda hotell är flera av Helsingborgs hotellägare tveksamma till upplägget med flera evenemang under samma helg.
– Vi har väl sagt att vi hellre ser att man lägger festivalen under någon av de två första helgerna i juli eller i mitten av augusti. Det är ju inte bara helsingborgare som kommer till festivalen, utan många tillresta också, menar Kjell Jakobsson, ordförande i Helsingborgs hotellgrupp och ägare av Hotell Viking i Helsingborg.
Han får medhåll av Kristian Wessman.
– Nu ligger de ju samtidigt och det tycker vi är lite olyckligt. Framför allt för att det bara finns ett begränsat antal sittplatser på restaurangerna och ett begränsat antal hotellrum, säger han.
– Vinnarna i det här fallet blir de som är på plats, för de kan ta del av båda eventen.
Totalt finns det 1485 hotellrum i hela Helsingborg.Bild: Tom Wall
Hotellen hade troligen fått fler gäster om Eskilscupen och Hx delats upp på olika helger.
Hx och tidigare Helsingborgsfestivalen har flyttats till olika datum de senaste åren. Valet av datum har fått kritik, inte minst förra året då många tyckte att slutet av augusti var för sent. Nu har man därför flyttat den till ett tidigare datum. Anledningen till att det blev just den här helgen var för att inte konkurrera med Landskronakarnevalen eller Malmöfestivalen.
Hx-ledaren Daniel Nilsson har tidigare betonat att detta är ett test.
– Vi får göra en utvärdering direkt efteråt. Vi ska ju inte stjäla Eskilscupens helg, har han sagt.
Trots missnöjet med valet av helg för årets Hx så tror Kjell Jakobsson att det blir bättre med kommande års evenemang.
– Vi har en bra dialog med kommunen som är arrangören av festivalen. Jag tror nog det kommer att lösa sig i framtiden.

Boenden i Helsingborg

I Helsingborg finns 25 hotellanläggningar med fler än fem rum. Totalt finns det 1485 rum i hela Helsingborg. Räknar man med de elva kommunerna i nordvästra Skåne finns motsvarande 101 hotellanläggningar. De allra flesta boendeanläggningar i nordvästra Skåne bokas upp av besökare till Eskilscupen.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen