Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bröt sig in och dumpade tunnor

Vem har dumpat tunnor som troligen innehåller kemikalier? Frågan ställer Ingmar Grönvall, som är konkursförvaltare för Multofabriken i Örkelljunga.

Tunnorna, som dumpades i Multos gamla lokaler, är prydligt uppställda.Bild: Privat
Under den gångna helgen inträffade ett ovanligt inbrott på den nedlagda fabriken i Skönna. En större mängd tunnor och cisterner har ställts inne i lokalerna.
Inbrottet upptäcktes på måndagen. Grindarna in till området hade lyfts bort och då upptäcktes även att någon tagit sig in i byggnaden och dumpat tunnor.
Ingmar Grönvall är konkursförvaltare efter PG:s Eurosale som drev lågprisbutik i lokalerna. Det har gått fem år sedan sen företaget försattes i konkurs.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Troligen innehåller tunnorna miljöfarligt avfall som någon vill bli av med, säger han.
Efter konkursen har fastigheten inte gått att sälja. Förekomsten av gifter skulle först undersökas. Personer som arbetat på Multo har vittnat om en vårdslös hantering av kemikalier. En omfattande inventering efter miljögifter startades av länsstyrelsen i Skåne.
Nedgrävningen av tunnor med gift i Skönna mosse rankas som det femte viktigaste saneringsobjektet i Skåne. Den olagliga deponin tros omfatta ett 70-tal tunnor med cyanidslam.
I området finns även klorerade ämnen, bland annat trikloretylen, vilket gör att länsstyrelsen bedömer det som en akut risk.
Provtagningen av fabriksområdet, som utförts av konsultföretaget Sweco, är precis klar och visar att det finns föroreningar, men hälsoriskerna för människor bedöms som låga.
Ett undantag är ett slamupplag på den södra delen av fabrikstomten, där halterna av cyanid och metaller är så höga att de kan vara giftiga för människor. Dock bara om någon avsiktligt skulle äta av jorden.
Det har också befarats att gifter skulle ha läckt ut i grundvattnet, men prover från brunnar nära fabriken visar på inga eller mycket låga halter av föroreningar.
– Nu börjar vi äntligen se slutet på det här och så kommer detta, säger Ingmar Grönvall.
Hoppet står till att det finns någon som känner till detta och eventuella vittnen.
– Vi är förstås intresserade av att veta vad tunnorna innehåller och om någon sett något, säger han och tror att ett större fordon använts.
Konkursförvaltaren har polisanmält inbrottet och deponin.
Gå till toppen