Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är festivalmaten i langosens skugga

Hungrig, men trött på langos? Mellan Stadsparken och Furutorpsplatsen finns fyra restaurangtält med mat för olika smaker. HD guidar dig genom utbudet.

Maja Heminger, Karla Heminger, Angelina Ericsson och Tara Heminger ger tio poäng var till Holy Smokes varmkorv vid Furutorpsplatsen.Bild: Tom Wall
Vi börjar längst söderut, på Furutorpsplatsen. Där har grillmästarna på Holy Smoke BBQ byggt upp sin pop up-restaurang i samarbete med The Tivoli. Kusinerna Angelina Ericsson och Maja, Karla och Tara Heminger gick hit direkt efter ett dopp i havet, nu sitter de och trycker i sig varmkorv tillsammans med Angelinas mamma Nicolina Ericsson, som äter en beef sandwich.
– Det smakar precis som korv ska. Tio poäng av tio, utbrister Angelina Ericsson.
Matrep från Hx-Festivalen, Vegeriet, Krögarnätverket görgott, Mandarin, Charles Dickens, Holy Smoke.Bild: Tom Wall
Vid bordet intill sitter Magnus Bengtsson och Marie Lundahl tillsammans med sina barn Simon och Elin. De hade hört talas om Holy Smoke, men aldrig testat deras mat tidigare.
– Och vi blev inte besvikna. Beef sandwichen var väldigt trevlig och hade goda tillbehör som gurka och syltad rödlök, säger Marie Lundahl.
– Bra kött och gott kryddat, skjuter Magnus Bengtsson in.
Matrep från Hx-Festivalen, Vegeriet, Krögarnätverket görgott, Mandarin, Charles Dickens, Holy Smoke.Bild: Tom Wall
Men smakar det så kostar det. Holy Smoke tar 50 kronor för en korv med bröd, 100 kronor för en beef sandwich och 150 kronor för shortribs. Vegetariskt alternativ saknas. Sittplatser är det gott om – 600 ska det finnas enligt personalen, varav ett 50-tal under tälttak. För den som vill äta och lyssna på musik samtidigt är Holy Smoke ett bra val eftersom tältet ligger precis i anslutning till scenen på Furutorpsplatsen. Föredrar man lugn och ro, gör man däremot klokt i att välja ett annat matställe.
Matrep från Hx-Festivalen, Vegeriet, Krögarnätverket görgott, Mandarin, Charles Dickens, Holy Smoke.Bild: Tom Wall
Nästa anhalt är Charles Dickens, som har slagit upp sitt mattält utanför Alfo ett stenkast från moderrestaurangen. Där serveras lasagne samt två olika rätter i pitabröd – en med kött och en vegetarisk. Alla tre alternativen kostar 55 kronor. Gert Jönsson och Eva Nilsson valde lasagnen och det ångrar de inte.
– Det smakar som hemmagjort, men inte allt för starkt, säger Eva Nilsson.
– Väl värt pengarna, verkligen. Det är rejäla portioner, konstaterar Gert Jönsson.
Geografiskt ligger tältet mitt i smeten, med närhet till knallarna på Södergatan och scenen på GA torg. Vid HD:s besök sitter en trubadur intill baren och drar av den ena klassikern efter den andra. Det gör att det även så tidigt som vid 18-tiden på kvällen är lite svårt att föra ett samtal runt bordet. Charles Dickens har omkring 300 sittplatser, varav drygt 50 under tak.
Matrep från Hx-Festivalen, Vegeriet, Krögarnätverket görgott, Mandarin, Charles Dickens, Holy Smoke.Bild: Tom Wall
Vi fortsätter längs Södergatan och stannar till på Manda'rins tält på Mäster Palms plats. Här sitter Kristina, John och Elin Nielsen tillsammans med Elins kompis Louise Gordon. Alla äter wrap. Det var nämligen det enda som fanns på menyn. Lite tråkigt, tycker John.
– Dessutom var det lite trist att de bara erbjöd kall mat. Och wrapsen är ganska små, man blir inte riktigt mätt av detta. Men – gott var det. Fräscht, med mycket grönsaker, konstaterar han.
Manda'rin erbjuder tre olika sorters wrap – skagen, kyckling och veg. Alla kostar 45 kronor. Pustar av langos- och donutlukt sveper in då och då och bidrar till att skapa en hög festivalstämning. Det finns något färre sittplatser än på de redan nämnda ställena och miljön kan knappast kallas rofylld.
– Men är det festival så är det, menar John Nielsen.
Mary Tellman och Anders Magnusson har landat vid ett av träborden på Birger Sjöbergs plats, där Krögarnätverket Görgott serverar husmanskost. Båda sitter och njuter av lättrökt tupp när HD kommer och stör.
– Jag tycker om den traditionella maten. Därför är jag glad att vi gick hit. Det var verkligen jättegott, säger Anders Magnusson.
Matrep från Hx-Festivalen, Vegeriet, Krögarnätverket görgott, Mandarin, Charles Dickens, Holy Smoke.Bild: Tom Wall
Krögarnätverkets meny består av en "bastallrik" med potatissallad som kompletteras med valfritt tillbehör: tupp, lax, pulled pork eller vegetariskt spett. Tallriken kostar 125 kronor. Alternativt finns några olika brickor med plockmat för 99 kronor och Janssons frestelse för 80. Portionerna är väl tilltagna enligt de gäster vi pratar med. 600 gäster får plats.
Barnvänligast miljö har helt klart Vegeriet, som har dukat upp sina bord på gräsmattan i Stadsparken. De serverar både kakor och matigare alternativ – sallad, wraps och mackor. Portionerna är anmärkningsvärt små i förhållande till kostnaden – en liten wrap går på 60 kronor.
Matrep från Hx-Festivalen, Vegeriet, Krögarnätverket görgott, Mandarin, Charles Dickens, Holy Smoke.Bild: Tom Wall
Anki Hellborg och Jessica Engvall sitter vid ett av borden och njuter av kaffe och varsin kaka.
– Kaffet var jättegott och morotskakan också. Jag har ätit väldigt många morotskakor så jag vet vad jag pratar om, säger Jessica Engvall.
Fikaupplevelsen i sin helhet ger de betyget 4 av 5.
– Det är rofyllt att sitta här, man är omgiven av aktiviteter för alla smaker. Ändå känns det som en lugn och rofylld plats, säger Anki Hellborg.
Gå till toppen