Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

TV: Ovanlig upptäckt – delfin simmar i Öresund

Antagligen är det första gången som människor fått tillfälle att snorkla med en delfin i sundet. Se Öresundsakvariets film från mötet.

Foto: Öresundsakvariet
Nej, det är ingen tumlare. Under torsdagsmorgonen gjorde djurskötare och marinbiologer från Öresundsakvariet i Helsingör en väldigt sällsynt upptäckt norr om Ven. I nästan en timme simmade en delfin runt deras gummibåt.
– Det var helt galet, en stor upplevelse. Folk hade sett den under onsdagen, så vi åkte ut. Det är första gången på många år vi ser en delfin i Öresund. Senast var nog 2003 utanför Helsingborg, säger Jens P. Jeppesen, akvariechef vid Öresundsakvariet.
Delfinen, en sadeldelfin, på bilden siktades norr om Ven på torsdagsmorgonen.Bild: Mads Schultz, Öresundsakvariet
Vad som gjorde upplevelsen än mer spektakulär var att gruppen fick tillfälle att snorkla med djuret.
– Jag tror inte att någon har haft möjligheten att få snorkla med en delfin i Öresund tidigare. Jag har aldrig gjort något liknande förut, säger Jens P. Jeppesen.
Bild: Mads Schultz, Öresundsakvariet
Delfinen, en sadeldelfin, förekommer i tropiska och tempererade hav runt om i världen. Den följer med Golfströmmens varma vatten och kan i vissa fall förekomma i svenska vatten.
Att den här delfinen simmat in i Öresund tror Jens P. Jeppesen beror på att temperaturförändringar.
Bild: Mads Schultz, Öresundsakvariet
– Det blir varmare och varmare och små förändringar kan ha fått delfinen att leta sig in i sundet. Dessutom finns mycket fisk att äta. Jag tror att det kommer bli vanligare i framtiden med delfiner i Öresund.
Delfinen uppehåller sig vid ett förankrat fartyg och från akvariets håll tror man att djuret kan stanna så länge vattnet är varmt och den har mat. Sedan tidigare har Öresundsakvariet planerade turer för tumlarsafari, men på grund av delfinupptäckten tänker de om.
– Vi ska ut i eftermiddag för att försöka se delfinen igen, för annars kan det ta många år innan vi får en chans till. Jag tror nog att det ska gå, säger Jens P. Jeppesen.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen