Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regnig men livlig inledning på Hx

Samtidigt som årets festival öppnade kom regnet. Men det stoppade inte besökarna från att komma.
Lotta Pettersson och sonen Mateo Pettersson, 8 år, stod och tittade på barnloppisen när ett skyfall bestämde sig för att det var dags att komma ner.Bild: Moa Dahlin
Ansiktsmålning, klättring i halmpyramid, ponnyridning, cirkusskola, nöjesfält, Pettson och Findus-föreställning, barnloppis och klassiska hoppborgar. Aktiviteterna var många liksom antalet besökare i Stadsparken under Hx-festivalens första timmar.
Leo Pham, 6 år, och syster Ellvi Pham, 4 år i tältet för ansiktsmålning.Bild: Moa Dahlin
Inne i ett vitt tält sitter sexårige Leo Pham och får sitt ansikte målat i stilen av en tiger. Utanför står pappa Beba Pham som genom åren har besökt festivalen flera gånger.
– Det känns som att det har blivit lite barnvänligare under Hx med fler aktiviteter än under gamla Helsingborgsfestivalen, men det har förlorat känslan av en stadsfest. Nu ska vi snart gå bort till hoppborgarna och sedan blir det nog nöjesfältet. Barnen har tjatat om det hela morgonen, säger han.
Lars, Alfons och Jenny Schönström vid barnloppisen.Bild: Moa Dahlin
Det är livlig aktivitet i parken. Vid barnloppisborden ligger olika leksaker utspridda för allmän beskådning.
– Vi kom precis hit, och så såg vi detta. Det var legot som lockade min son Mateo. Vi är framför allt här hans skull. Vi tänker gå runt, och så får vi se vad som händer. Men nu får jag nog ta upp mitt paraply, säger Rydebäcksbon Lotta Pettersson.
Efter regn kommer solsken! Då passade Pettson och Findus på att dra igång sin föreställning.Bild: Moa Dahlin
Precis när hon avslutar sin mening kommer världens skyfall, och alla leksaker på bordet blir dyngblöta. Människor springer och tar skydd under träd och tält. Välkommen till årets Hx, ungefär.
Molly Llancas, 5 år, tvekade inte att ge sig in i den blöta hoppborgen.Bild: Moa Dahlin
Det tar flera minuter innan skyfallet avtar. Som en följd är hoppborgarna helt folktomma, men det stoppar inte femåriga Molly Llancas från att ensam ge sig in i ett färgglatt hopptorn.
– Jag sa att det kommer bli blött, men hon ville hoppa ändå. Vi gick främst hit för att hon ville gå ner och titta på tivolit. Sedan ska vi förmodligen äta något, gå på knallemarknaden och i kväll ska vi se Panetoz, säger pappa José Llancas.
Lycka Sinclair, 7 år, och mamma Malin Sinclair tar skydd undan det plötsliga regnet.Bild: Moa Dahlin
Exakt 15 minuter efter att himlens portar öppnade sig skiner solen över Stadsparken igen. Barnfamiljerna har åter intagit gräsytorna där Pettson och Findus håller föreställning med några leksakshöns. Ansiktsmålningen har återupptagits och flera barn provar på cirkuskonster med det gästande varietésällskapet.
Kasper Nilsson, 5 år, och Moa Nilsson, 8 år, tittar på kläder på Södergatans knallemarknad. Moa fastnade för en lila klänning.Bild: Moa Dahlin
Nere på Södergatan myllrar det av människor som går omkring i de klassiska marknadsstånden och tittar på saker. Inne i ett tält står familjen Nilsson från Kingelstad och tittar på kläder.
– Jag har egentligen varit på bio nu på dagen med min son Kasper och dotter Moa. Sedan passade vi på att gå hit. Moa ville titta på t-shirts med katter på, men fastande för de här klänningarna istället. Annars är det Rix FM Festival på lördag som lockar under festivalen, säger mamma Marie Nilsson.
Syskonen Hanna Justusson och Oskar Justusson tog tillfället i akt att testa utbudet av udda peruker.Bild: Moa Dahlin
Vid GA-torg provar familjen Justusson-Holmqvist färgglada peruker.
–Det händer ibland att vi besöker festivalen. Vi ska gå på invigningen av Eskilscupen i kväll, för min son Oskar spelar i Råå IF. Annars är det inget annat särskilt som lockar mig. Någon langos blir det inte, men barnen har ätit churros, säger Malin Justusson och skrattar.
Johanna Larsson, Marianne Natt och Dag och Joel Larsson provar hattar.Bild: Moa Dahlin
Just hattar och saker man har på huvudet verkar vara något som många väljer att prova under knallemarknaden. Johanna Larsson köpte en hatt under Landskronafestivalen, vilket fick hennes väninna Marianne Natt och Dag att vilja skaffa en egen under Hx. De brukar båda besöka festivalen då och då.
– Det är kul att umgås, titta på folk och lyssna på musiken, säger Johanna Larsson.
Det myllrade av festivalbesökare under torsdagen på Söder.Bild: Moa Dahlin
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen