Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora planer för spritfabriken i Ödåkra

Den förfallna spritfabriken i Ödåkra är på väg att byta ägare. Uppröjningen på tomten har redan börjat. Går planerna i lås så har skamfläcken inom några år påbörjat förvandlingen till en helt ny stadsdel.

Spritfabriken, där bland annat Ödåkra taffel aqvavit tillverkades, stängde 1977. Sen har bland annat Ikea haft lager i byggnaderna. Nu står det tomt.Bild: Moa Dahlin
Krossade fönster, kollapsat tak, gamla bilar och skräp.
Förfallet har på senare år varit omfattande och gamla Spritan, alldeles intill järnvägen, har blivit ett tillhåll och en skamfläck.
Trots myndigheternas hot om viten har den tidigare ägaren låtit förfallet fortsätta i de tomma fabriksbyggnaderna och på den stora inhägnade tomten.
Men i sommar har Ödåkraborna noterat att något har hänt. Någon har börjat röja upp på tomten. Och det ryktas om en ny ägare.
Ryktet stämmer.
– Jag har köpt fastigheten och tar över den 23 augusti. Men jag har fått tillstånd av säljaren att gå in tidigare och städa och inbrottssäkra eftersom det såg för jäkligt ut, berättar Andreas Wargenbrant.
Den 48-årige helsingborgaren har sysslat med fastigheter i bland annat Helsingborg och Nordvästskåne, genom företagen Svea House Koncernen och Boendeförvaltning och projekt i Helsingborg. Han byggde även Bunker bar på Gröningen 1996 och är verksam som skulptör.
– Jag älskar fastigheten. Det är ett stycke kulturhistoria och den är så vacker!
Fabriksbygganden i tegel, som stod klar 1897 under namnet Hälsingborgs Spritförädlings Aktiebolag, ska alltså bevaras tänker han.
– Jag tror det ska gå att få in hyresgäster till nästa sommar. Några har redan hört av sig. Det skulle kunna bli inredningsbutik, arkitektkontor, yogastudio, kafé eller restaurang. De som kommer dit ska sätta sin egen prägel och jag vill även ha in något kulturellt.
I övrigt talar han om att ta ett helhetsgrepp. Det handlar om cirka 16 000 kvadratmeter byggnader och 35 000 kvadratmeter tomt.
Planen är att även bygga bostäder. Han talar om studentlägenheter och boende för äldre.
– Det blir en helt ny stadsdel i Ödåkra, precis intill järnvägsstationen. Jag ser det på lång sikt och ska ta kontakt med kommunen för att hitta något som fungerar, säger Andreas Wargenbrant.
Röjningen av tomten påbörjades för några veckor sedan och pågår fortfarande.Bild: Moa Dahlin
Han köper fastigheten av tidigare ägaren Cay von Thun und Hohenstein och hans företag Richbay Industri AB, men vill inte berätta hur mycket han har betalat för den.
I dag är spritfabriken, som lades ner 1977, klassad som industrifastighet. För att till exempel få bygga bostäder krävs en ny detaljplan.
Redan 2013 tog stadsbyggnadsnämnden ett beslut att starta planarbete för fastigheten och det finns ett vilande uppdrag.
– Det är en jätteintressant plats för staden att vara med och utveckla, centralt i Ödåkra och nära järnvägsstationen. Men då ville vi först veta lite mer om Västkustbanans dragning, förklarar kommunens planchef Björn Bensdorp-Redestam.
Nu vet de hur dubbelspåret ska dras och hur det påverkar omgivningarna.
– Vi väntar nyfiket på att få veta vilka idéer och tankar den nya ägaren har, säger han.
Han tycker det som hittills har framkommit låter intressant, bland annat tankarna på att bevara fabriken.
– Det är en väldigt speciell byggnad, det är lite av en karaktärsbyggnad och en del av Ödåkras ursprung. Men den är inte formellt skyddad från rivning, det får man titta på i planarbetet, säger Björn Bensdorp-Redestam.
Är det möjligt att bygga nya bostäder så nära järnvägen?
– Det blir inte lätt, men inte omöjligt heller. Vi får titta närmare på hur man kan hantera bullersituationen.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen