Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dykning, virtuella glasögon och badminton på Södergatan

Barn som dyker med syrgastuber i en pool, glada bridgespelare, en virtuell bergochdalbana, badmintonnät och män som sitter och mediterar. Den som går längs med Södergatan möts av många nya intryck under Hx.

Nedslag på Hx16. Hazar Asad Raabeh från Sibbhult spelar badminton.Bild: Henrik Rosenqvist
Den "norra" delen av Södergatan, delen innan marknadsstånden tar vid, har invaderats av en rad tält där olika föreningar i Helsingborg visar upp sina verksamheter. Under fredagen var det full fart på gatan.
Bakom en jättelik klättervägg spelar två glada tjejer en match badminton. Det är Hazar Asad Raabeh från Sibbhult och Fatima Alhassan från Broby.
– Det är kul! Det är andra gången vi besöker Helsingborg. Vi är bara här över dagen för att hälsa på min mamma. Nu ska vi gå och se vad mer det finns att göra, säger Hazar Asad Raabeh och lägger ifrån sig sitt badmintonracket.
Petter Schiller praktiserar Falun Gong.Bild: Henrik Rosenqvist
Ett par meter längre bort sitter en man på marken, djupt koncentrerad med korsade ben.
– Vi är Falun Dafa-föreningen i Helsingborg. Det kallas även Falun Gong, och är en uråldrig form av qigong. Det är förbjudet i Kina, folk blir förföljda och torterade för att de ens använder ordet "falun". Så är det definitivt inte i Sverige, här är alla välkomna att prova på, säger Markus Gullberg från Höganäs som i dag står och berättar om föreningen för de som kommer förbi tältet.
Från qigong är steget inte långt till att uppleva en bergochdalbana i ett par virtuella glasögon. Angelo Logahdi är en av de som vågat sig in i tältet som Helsingborgs Datorservice satt upp. Han tar på sig ett par svarta glasögon som är kopplade till ett avancerat datorprogram.
Angelo Logahdi testar VR-glasögon. Patrick Brink assisterar honom och ser till att han inte trillar omkull.Bild: Henrik Rosenqvist
– Jag håller dig. Är det läskigt?, frågar instruktören Patrick Brink.
– Ja, lite grann!, svarar tjugoettårige Angelo Logahdi som nu står inne i tältet och upplever att han åker bergochdalbana framför sina ögon.
Några minuter senare är den virtuella åkturen slut.
– Det var kul. Jag har provat något liknande på en spelmässa i Malmö, fast då var det mer skjutspel och man var inte inne i spelet alls på samma sätt, säger han.
Längre ner, mitt på Södergatan, sitter tre figurer vid ett bord och spelar ett parti bridge i solen. Det är Jolanta Lund och Björn Eisner från Bridgeklubben Tre Sang som lär nybörjaren Elle Britt Nordberg att spela som ett proffs.
Jolanta Lund och Björn Eisner från Bridgeklubben Tre Sang lär Elle Britt Nordberg att spela bridge som ett proffsBild: Henrik Rosenqvist
– Man måste tänka mycket och räkna korten. Det gäller att ha koll på alla 52 kort i leken, och tänka vilka kort som redan lagts. Det är det som är det svåra, säger Elle Britt Nordberg som inte spelat bridge på 40 år.
Björn Eisner från bridgeklubben fyller i:
– Jag tycker det går utmärkt för henne. Det är ett lätt spel att lära sig, men det är svårt att bli riktigt duktig. Det är en fördel om man gillar matematik och statistik, säger han.
Strax innan GA-torg stannar vi till vid en pool. Under vattnet simmar en dykinstruktör tillsammans med Måns Tibell, 10 år. Det är första gången han provar på att dyka med syrgastub och att andas under vatten. Efter drygt tio minuter hoppar han upp lätt frusen upp ur vattnet och utbrister:
Måns Tibell, 10 år, från Lerberget testade på att dyka med syrgastuber för första gången i sitt liv under fredagens Hx.Bild: Henrik Rosenqvist
– Det var superroligt! Jag vill göra det igen, men nästa gång kanske i havet i så fall, säger Måns Tibell.
Även HD har ett tält uppsatt på Södergatan dit besökare kan gå och prata nyheter och nöje med medarbetare på tidningen. En fråga som dykt upp flera gånger är, ”vad betyder egentligen x:et i Hx?”.
Enligt arrangören själv står H:et för Helsingborg, och x:et för olika saker beroende på vilken del i festivalområdet man befinner sig i eller vilken programpunkt man besöker. Namnet är en flirt med tidigare projekt i staden: Helsingborgsutställningen från 1955, bomässan H99 från 1999 och stadsförnyelseprojektet H+ som löper fram till 2035.
Gå till toppen