Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trafikverkets nya bygdevägar JO-anmäls

Bygdevägarna som målats runt om i Helsingborg har kritiserats av läsare. Nu har Trafikverket JO-anmälts av en privatperson.

Bilden är beskuren.Bild: Britt-Mari Olsson
De så kallade bygdevägarna som har målats mellan småorter i Helsingborg har väckt starka läsarreaktioner under sommaren. Många, inklusive trafikpolis, har varit kritiska till vägarnas nya utformning och bristen på information kring dem.
Läs också De räds allvarliga olyckor på billiga cykelvägar
Nu har en privatperson JO-anmält Trafikverket för att ha infört bygdevägarna, som enligt anmälaren bland annat ska ha skett utan att allmänheten meddelats om de nya reglerna.
Mannen, som enligt anmälan inte bor i Helsingborg, hörde av sig till Trafikverket tidigare i sommar efter att ha kört på bygdevägen mellan Allerum och Ödåkra. Han upplevde de nymålade sträcken i vägen som förvirrande och frågade sig om vägen blivit enkelriktad och om det var tillåtet att köra i vägrenen.
I ett mejl till Trafikverket frågar han också vilka undersökningar som ligger bakom ändringen, hur de påverkar trafiksäkerheten och hur trafikreglerna kommunicerats.
Anmälaren har fått respons från Trafikverket, men är inte nöjd med svar om att bygdevägarna exempelvis ska fungera utomlands. Han tror att bygdevägarna av olika skäl kommer leda till ökade säkerhetsrisker. Med JO-anmälan vill mannen bland annat att Trafikverket ska upphöra med utvecklandet av bygdevägar samt återställa de vägar som målats om.
Läs också Protestlista mot cykelväg
Läs också Polisen håller med: ökad risk för olyckor på nya "cykelvägarna"
Gå till toppen