Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

22 barnmorskor vill återanställas på Helsingborgs lasarett

37 sa upp sig, nu vill 22 barnmorskor återanställas på Helsingborgs lasarett. "Vi har både gett och tagit från båda håll", säger barnmorskan Birgitta Hartford.

Det var i slutet av juni som 37 barnmorskor valde att sluta på förlossningen på Helsingborgs lasarett. Detta efter att sjukhusledningen beslutat att de inte tänkte underlätta deras schema.
Under sommaren har förhandlingen mellan barnmorskorna och sjukhuset pågått. Tidigare förslag från sjukhuset var att barnmorskorna skulle få ekonomisk kompensation, så att de kunde gå ner i tid och få ut fyra timmars återhämtning efter nattpass. Det innebar en förbättring på en och en halv timma för barnmorskorna.
I onsdags kom sjukhuset med ett andra erbjudande för att få barnmorskorna att återvända. Sju timmar och tolv minuter i utvecklingstid per månad, vilket de menar ska ge större återhämtning.
Birgitta Hartford är en av de barnmorskor som sade upp sig och som tidigare uttryckt kritik om sjukhusets erbjudande. Nu är hon av de som vill återanställas.
– Vi får avsatt 18 timmar per tio veckors period. Det låter bra på papperet, frågan är om det går att få ut nu på grund av bemanningen.
– Om vi inte kan ta ut den tiden har vi kommit överens med sjukhuset om att tiden kommer sättas i ett saldo som går att ta ut när det passar. Det var vårt sista krav, säger hon.
Barnmorskorna hade också enligt Birgitta Hartford velat ha kompensation från helgarbetet. Barnmorskorna delar inte samma åsikt som sjukhuset, alltså att utvecklingstid inte är densamma som återhämtningstid.
– Vi får hoppas på att vi blir bemannade så att vi får arbetsro på arbetsplatsen och kan se framåt. Vi vill ha en attraktiv arbetsplats så att folk söker hit.
– Vi är nöjda med att få tillbaka 1.4 per natt, säger hon.
22 barnmorskor har valt att återvända till lasarettet, och ytterligare 14 barnmorskor ska tänka på saken över helgen.
– Det är givetvis glädjande och jag hoppas att alla kommer vilja komma tillbaka och att vi kan lägga detta bakom oss, säger Jenny Wingerstrand, verksamhetschef förlossningsavdelningen i Helsingborg.
Enligt verksamhetschefen kommer barnmorskorna med den nya överenskommelsen få mer tid till återhämtning efter nattarbete och även få större möjligheter att påverka sin arbetsmiljö.
– Det är olyckligt att det behövde gå så här långt. Vi har mycket att lära av detta och det är något som vi i ledningen kommer att utvärdera tillsammans med medarbetarna, säger hon.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen