Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

De läker fotbollsskador med hjärtstartare och juice

Under tre dagar befolkas Helsingborgs idrottsplatser inte bara av tusentals unga fotbollspelare utan även av sjuksköterskor och sjukgymnaster. "Vi fixar det mesta och avlastar akuten" säger distriktssköterskan Lisbeth Johansson.

Lisbeth Johansson plåstrade om Oliwer Larssons häl.Bild: Henrik Rosenqvist
Tillsammans med sjukgymnasten Karin Winberg bildar Lisbeth Johansson ett av Eskilscupens tre sjukvårdsteam. Karin och Lisbeth sitter vid ett tält på Norrvalla IP och är ständigt beredda på att ta hand om alla tänkbara fotbollsskador. När vi tittar in ligger Huddingeklubben Skogås Trångsunds 13-årige högerytter Oliwer Larsson på britsen med nerhasad vänsterstrumpa. Han har drabbats av en av Eskilscupens vanligaste skador.
– Det är skoskav, säger Oliwer men är direkt redo för nästa match.
– Nu låter du detta sitta kvar tills du spelat färdigt, säger distriktssköterskan Lisbeth och fäster ett skoskavsplåster över Oliwers vänstra häl.
Sjukvårdsutrustningen i tältet är tillräckligt avancerad för att ta hand om de flesta fotbollsskador. Här finns alltifrån hjärtstartare till - apelsinjuice, en dryck som är ett väl beprövat botemedel mot alltifrån skrapsår till uddamålsförluster och hemlängtan.
– Det fungerar extra bra på barn upp till tio år, säger sjukgymnasten Karin Winberg.
Årets Eskilscup är bara några timmar gammal. Med undantag för en befarad fotledsfraktur på en 13-årig spelare så vilar lugnet över Norrvalla. Än så länge kan Karin och Lisbeth mest sitta och ta det lugnt utanför tältet men båda vet att de snart lär få jobba, inte minst under sista dagen. Lisbeth är här för sjätte året i rad.
– Det brukar bli ett och annat skavsår och en del ledskador att ta hand om. Och skulle det bli varmt så finns det alltid spelare som råkar ut för vätskebrist. Sedan har vi alltid någon som missat det här med att äta, sova, dricka eller gå på toaletten, säger Karin Winberg och påminner om vikten av att sköta sig även utanför planen.
Eskilcupens två andra sjukvårdsteam finns på Heden och på Västergårds idrottsplats. När HD tittar in i Västergårdstältet är skadeläget lugnt. Bortsett från att ta hand om en funktionär som klämt fingret och en spelare med ett överansträngt knä, har sjuksköterskan Elisabet Andersson och sjukgymnasten Anita Olsson haft en stillsam fredagsförmiddag.
De har inget emot att förbli sysslolösa och delar gärna med sig av sina bästa tips om hur man förebygger fotbollsskador:
• Se till att ha duktiga och utbildade ledare.
• Ät, drick, sov och värm upp rätt inför matcherna.
Läs alla artiklar om: Eskilscupen 2016
Gå till toppen