Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljummet betyg till årets Hx

Att festligheterna förlades till Söder föll inte i god jord hos dem som svarat på HD:s enkät. De flesta ger Hx ett ganska lågt betyg, men majoriteten tyckte ändå att årets festival var bättre än fjolårets.

Bild: Tom Wall
Nästan 3 000 svar har kommit in till HD:s webbenkät om Hx-festivalen.
I genomsnitt ger de festivalen helhetsbetyget 2,3 av 5.
Ungefär lika svalt är det samlade omdömet för artistutbudet – som får 2,5 i medelbetyg – och matutbudet, som får 2,4.
Inte stående ovationer, alltså. Men drygt en tredjedel tycker ändå att årets arrangemang var bättre än fjolårets. Något mer förvånande, utifrån den debatt som varit, är kanske att hela 28 procent tyckte tvärtom – alltså att fjolårets festival var bättre än årets.
– Jag skulle vilja veta vad som ligger bakom siffrorna. Men viktigast här är att den största gruppen tycker att det var bättre i år än i fjol. Det betyder att vi har utvecklats åt rätt håll, säger festivalgeneralen Daniel Nilsson när han får se siffrorna.
Han kallar årets festival för en "hybrid" mellan den gamla Helsingborgsfestivalen och det betydligt stramare Hx, som lanserades 2014. Återinförandet av knallar och langos är ett resultat av en stark folklig opinion mot att festivalen har blivit "för fin".
Borde ni ta tillbaka ännu mer av det gamla?
– Nja. Jag vill först veta vad det är som folk saknar. Nu hade vi ju tagit tillbaka det som försvann 2014 – men hade inte lika mycket av samma sak som på Helsingborgsfestivalens tid, säger Daniel Nilsson.
Han tillägger:
– Jag tror att många av dem som har gett låga betyg hade bestämt sig på förhand. Eller ogillar den för att den heter Hx.
I enkäten frågade HD också om besökarnas åsikt om att festivalen var helt förlagd till Söder i år. Och om åsikterna i övrigt spretar, så är de tydligare här: de flesta ger tumme ner. 50 procent svarar att de ogillar Söderfokuset mot 33 procent som tycker om det. 17 procent tycker att det kvittar.
– Där är det så enkelt att vi inte hade kunnat ha festivalen på norr i år. Ångfärjetomten är en byggarbetsplats, säger Daniel Nilsson, som dock menar att inget är hugget i sten inför nästa år.
– Det enda vi vet är att vi ska ha ett sammanhållet festivalområde. En utspridd festival blir inte bra.
Att Hx, Eskilscupen och gatuteaterfestivalen Passage i år har varit samlade till en och samma vecka har orsakat en och annan restaurangägare huvudbry. När vi frågar läsarna går åsikterna isär. En tredjedel tycker inte att det spelade någon roll, 41 procent var negativa och 28 procent positiva.
– Vi ska prata med Eskilscupen och Passage och se vad de tyckte. Den diskussionen måste ske ganska snart så att alla parter kan börja planera för nästa år, säger Daniel Nilsson.
Allt för långtgående slutsatser av enkäten vill han inte dra än. Hx har även gjort en egen enkät i samarbete med Handelns utredningsinstitut, HUI, som har haft fältintervjuare på plats under helgen. Resultaten från den kommer om några dagar.
– Vi får sammanställa de båda undersökningarna och ska även prata med dem som har varit inblandade på olika sätt, polisen till exempel. Efter det kan vi dra slutsatser.
Under helgen har HD:s reportrar också hunnit ställa samma frågor till många festivalbesökare på plats. Och då var tongångarna mer positiva.

Vad tycker du om årets Hx?

Emil Jonsson och Sofie Jonassen.Bild: Tom Wall
– Det är skitbra att festivalen har flyttat till Söder, tycker Sofie Jonassen, som vi träffade vid Furutorpsplatsen.
Emil Jonsson fyller i:
– I vanliga fall blev Söder alltid helt dött under festivalen, vilket kändes synd.
Däremot tycker de inte att det var lyckat med både Eskilscupen och Hx under samma helg.
– Det känns bara stökigt. Fast det har i och för sig en fördel också – att stöket snabbt är över, säger Emil Jonsson.
Ninnie och Curt Söderberg.Bild: Elin Andersson
Vid Birger Sjöbergs plats pratade vi en stund med Ninnie Söderberg. Hon hör till dem som utan tvekan föredrar nya städade Hx framför den gamla modellen.
– Det är mer kompakt, men mer kvalitet, och inte en massa fylla längre. Jag gillade även förra årets Hx, men nu är det nog ännu bättre. Och som boende på Söder tycker jag att det känns kul att det kommer folk hit som inte brukar gå hit, säger hon.
Ulla Heimdahl (överst till vänster) besökte festivalen med dottern Pernilla Heimdahl och dotterdottern Wilma Heimdahl.Bild: Elin Andersson
Ulla Heimdahl, som vi stöter på på GA-torg, tycker också att årets festival har tagit sig jämfört med fjolårets.
– Det ska ju vara fest – lite drag, om du förstår hur jag menar. Men jag tycker det är tråkigt att festivalen inte är i centrum. Jag tycker det är så fint där, trots allt. På Söder blir det inte samma charm. Men samtidigt – det går ju bra det här också!
Tommy och Christina Brogren.Bild: Tom Wall
Tommy och Christina Brogren förstod inte varför det ska vara antingen Söder eller Norr.
– Varför ska man dela på det och ha vartannat år? Vi ska ju ha fest alla ihopa, säger Tommy Brogren med äkta förbryllelse i rösten.
Riaz och Sultana Akhtar tillsammans med barnen Tahsin och Aarifah.Bild: Tom Wall
Riaz och Sultana Akhtar njöt av Hx tillsammans med barnen Tahsin och Aarifah. De är relativt nya i stan och tog festivalen som den kom – positivt.
– Speciellt är det trevligt att det finns så mycket för barnen. Vi hann precis uppleva förra årets festival också, men den är ju mycket större i år. Very good! säger Riaz och ler stort.

Så gjordes undersökningen

Webbenkäten på hd.se bestod av sex frågor och var öppen från fredag till söndag förmiddag. 2930 svar har kommit in. Vi har inte kontrollerat identiteten på de som har svarat.
Länk till enkäten har även funnits på Hx:s hemsida och på sociala medier.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen