Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Giftig jord saneras för förskola

Där Balkan foods lager tidigare låg på Östergatan 79 ska nu en förskola anläggas. Men marken är giftig. Nu grävs den upp och saneras.

På Östergatan 79, där Balkan food tidigare hade ett lager ska det byggas en förskola. Nu saneras den förorenade marken.Bild: Moa Dahlin
För några månader sedan låg här ett stort hus, svart, vitt och gammalt. Ett höglager. Tidigare har det på platsen legat ett garveri, butik, kemtvätt och bilverkstad tror man.
Nu är på platsen bara ett stort hål. Ungefär två meter djupt. En stor grävskopa bökar upp svart jord. Det är Stadsutvecklingsbolaget som är beställare av arbetet. De äger tomten och ska tillsammans kommunen starta en förskola på platsen.
– Men först måste vi sanera marken. Det måste vara kliniskt rent om vi ska ha förskola här, säger Fredrik Stenberg, på Landskrona stadsutveckling.
Bild: Moa Dahlin
Företaget Wsp från Helsingborg har personal på plats. De traskar runt i den uppgrävda jorden och tar prover. I marken finns tungmetaller, till exempelvis bly och så kallade "pah:er" - polycykliska aromatiska kolväten som uppstår vid förbränning av organiska material.
– Marken är dock mindre förorenad än vi trodde. Men det är ändå bra att få bort det här. Vi har grävt cirka två meter och kommer nog gräva en halvmeter till, säger Fredrik Stenberg.
Ingen av de arbetande på platsen har ansiktsskydd men en av de Wsp-anställda säger att de precis diskuterat det. Att under lång tid utsättas för dammet från jorden är inte bra och kan orsaka yrsel och illamående, säger hon.
Landskronahem har satt upp lappar i sina trappuppgångar intill saneringen där de varnar föräldrar för att låta sina barn leka på området.
Gå till toppen