Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Krisen över – nästan alla barnmorskor återvänder till lasarettet

Gravida kvinnor i nordvästra Skåne kan andas ut. Ytterligare ett tiotal barnmorskor har tackat ja till att återvända till förlossningsavdelningen på lasarettet. Det betyder att i stort sett alla har valt att komma tillbaka.

Bild: Britt-Mari Olsson
En stor oro har vilat över lasarettet sedan drygt varannan barnmorska, totalt 37 stycken, valde att lämna sina tjänster sedan slutet av juni. Turerna och förhandlingarna har varit många där parterna haft svårt att komma överens om nya avtal.
Läs också Varannan barnmorska har sagt upp sig
I lördags hade 22 barnmorskor bestämt sig för att återvända till sina jobb. Detta efter att de tagit ställning till ett nytt erbjudande om mer tid för återhämtning, närmare bestämt sju timmar samt tolv minuter i utvecklingstid per månad. 14 barnmorskor ville dock ha helgen på sig att tänka, och nu har även majoriteten av dem valt att återvända.
– Det senaste jag fick höra i morse var att totalt 30 barnmorskor har tackat ja och meddelat att de vill bli återanställda. Vi har 3-4 personer som fortfarande tänker utan deadline, säger Jenny Wingerstrand, verksamhetschef på förlossningsavdelningen i Helsingborg.
Läs också Barnmorskorna har fått ett nytt bud
Hon fortsätter:
– Jag är väldigt glad och lättad. Det betyder att vi kan fortsätta bedriva en god förlossningsvård i nordvästra Skåne och att vi kan göra en nystart. Jag hoppas verkligen att vi nu blir en attraktiv arbetsplats med både en god återhämtning efter nattarbete och bra möjligheter för alla medarbetare att vara med och utveckla verksamheten.
Läs också 22 barnmorskor vill återanställas på Helsingborgs lasarett
Sjukhusledningen kommer framöver att börja rekrytera nya barnmorskor, i nuläget oklart exakt hur många, samt göra en utvärdering av hela processen varför det kunde gå så långt som till massuppsägning. Enligt Jenny Wingerstrand är det viktigt att först få till en stabil grund efter den oro som varit.
– Just nu är vi väldigt fokuserade på att landa och få en nystart. Det är jätteviktigt att vi kommer igång snabbt och att vi verkligen får till en trivsel så att alla vill stanna kvar, säger hon.
Gå till toppen