Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överraskande upptäckt i marken vid Ångfärjetomten

Tre gamla dieseltankar dök oväntat upp i marken när Kungsgatan vid gamla Ångfärjetomten grävdes upp. Nu har nya markprover tagits.

Den tredje tanken grävdes fram ur marken på Kungsgatan under onsdagen.Bild: Tom Wall
– Cisternerna har med all sannolikhet hört till den dåvarande järnvägsverksamheten på platsen, säger Lars Siebers på miljöförvaltningen.
Upptäckten gjordes i mitten av förra veckan i samband med att entreprenören Serneke gräver för anslutningar till det kommande kongressbygget på Ångfärjetomten.
Man påträffade då tre oljetankar, ungefär sju gånger två meter stora.
– De var sandfyllda, men med bränsle i. Så innehållet sugs upp innan tankarna tas bort och forslas iväg, berättar Ludvig Landen som är stadsbyggnadsförvaltningens specialist på mark och grundvatten.
Dieseltankarna var en överraskning, trots tidigare markundersökningar på platsen.
– Vid undersökningarna borrade man på tre punkter i rutor som är tjugo gånger tjugo meter. Just där påträffades inte tankarna.
Däremot visade undersökningarna att det finns höga halter av föroreningar just i Kungsgatan.
– De här tankarna kan vara en av förklaringarna till det, konstaterar Ludvig Landen.
Nu har nya bottenprover tagits där tankarna har påträffats.
– Vi tar ett steg i taget och får först se vad de visar innan vi tar några beslut, säger Lars Siebers.
Upptäckten av tankarna har inneburit att man fått gräva upp ett större område i Kungsgatan än vad som först var planerat.
Planen är annars att gräva där det behövs för ledningarnas skull. Dessutom gräver man bort lite extra mycket av den förorenade jorden runt omkring. Schaktet täcks sedan med tät duk och fylls med nya rena massor.
Om de finns fler cisterner i marken än de här tre går inte att svara säkert på säger Ludvig Landen. Men det är i så fall inget som man kommer att leta upp inom det pågående projektet.
Den här upptäckten innebär att kostnaden för saneringen av Ångfärjetomten stiger. Men de håller sig ändå inom budgeten, enligt Ludvig Landen.
– Det finns en avsättning på 30 miljoner kronor för saneringen och det finns utrymme för överraskningar som den här, säger han.
Gå till toppen