Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Ska du åka på Malmöfestivalen? Det här får du inte missa

Ska du åka till Malmö och gå på Malmöfestivalen den kommande veckan? Utbudet är som vanligt dignande. Men hur väljer man? Lugn, vi lät tio kännare vaska fram vars tre bud på festivalkul.

Band of Horses på Malmöfestivalen 2010.Bild: Pontus Tideman

Musik

Oscar Kangro:
Anna von Hausswolff
Posthusscenen - 13/8 kl 23.30 - 00.55
Sensommarnatten avnjuts bäst med droneinfluerad avgrundspop – helst av dess främsta utövare. Natten mellan lördag och söndag spelar hon på Posthusscenen.
Omar Souleyman
Stora scenen - 13/8 kl 21.00-22.30
Han har samarbetat med artister som Björk och Four tet, spelat på hundratals bröllop och dop i hemlandet Syrien och imorgon kommer han till Malmö. Stora scenen, klockan 21.
Cherrie
Posthusscenen - 14/8 kl 17.00-18.00
"Sherihan", Cherries albumdebut som släpptes i våras, har hyllats av såväl kritiker som publik och kallats för en av årets bästa svenska hiphopskivor. På söndag uppträder hon på Posthusscenen.
Anna von Hausswolff på Babel i Malmö, januari 2016.Bild: Patrick Persson
Julius Viktorsson:
Sabina Ddumba
Stora scenen - 19/8 kl 19-21
Sabina Ddumba är Fisksätras svar på Mary J Blige. Hon inledde sin musikaliska resa i Tensta Gospel Choir och vann priset som årets nykomling på P3-galan tidigare i år. Grym, kort sagt.
Erik Lundin
Posthusscenen - 12/8 kl 21-23.30
En måste-konsert. Rapparen från västra Stockholm rimmar "hakuna matata" med "persona non grata" och vad spelar det för roll att vi redan har lyssnat sönder "Annie Lööf"?
Maja Gödicke
Gustavscenen - 16/8 kl 20-22
Hajpade Maja Gödicke från Göteborg har en av landets bästa popröster, och som om inte det var nog gav hon ut sitt debutalbum Omniana på kassett. Ska bli spännande att se henne live!
Sabina Ddumba, Stora scenen - 19/8Bild: Fredrik Sandberg/TT
Håkan Engström:
Ryley Walker
Gustavsscenen - 16/8 kl 22-23
Glimrande gitarrist och fin låtskrivare, som rör sig lika ledigt mellan psykedelisk folk och jazz som någonsin Bert Jansch eller astralveckans Van Morrison.
Tingsek
Stora scenen - 18/8 kl 19-20.15
Tingsek gjorde storartad soul, likt en modern Stevie Wonder eller d'Angelo, på samma scen 2014 – sedan försvann han igen. I år tar han upp tråden. Album i höst.
Dungen
Posthusscenen - 19/8 kl 21-22.30
Att vara rock-Sveriges bästa improvisationskombo är stort nog, men Dungen har också låtarna som gör att du omedelbart sugs in. Aldrig tråkiga, alltid med ett ess i ärmen.
Magnus Tingsek spelar på Stora scenen 18/8.Bild: Tom Wall

Film och sång

Mattias Oscarsson:
Vem var du Axel Ebbe?
Spegeln - 14/8, kl 15
Ingen skåning har missat hans skulpturer – som "Arbetets ära" på Möllevångstorget. Men vem var egentligen Axel Ebbe? Jan Troells och Jan Hemmels film ger svar. Båda gästar visningen.
Speglingar
Spegeln - 16/8, kl 15
I sin förra film "För dig naken" skildrade hon gudfadern Lars Lerin. Nu gör Sara Broos ett konstnärsporträtt till – av sin mamma Karin Broos. Filmen får biopremiär i höst.
Sing along: Grease
Spegeln - 17/8, kl 18
Vem behöver sextiotalstältet när man kan få femtiotalsnostalgi från sjuttiotalet? Kristoffer Jonzon leder allsången.
Läs också Så påverkar Malmöfestivalen buss- och tågtrafiken

Konst och design

Katharina Rumpf:
Juandres Vera & Dazer - 3D gatumålning
Central Park - 12/8-19/8 kl 11-23 (till 01 fre + lör)
Gatukonst i 3D, hur mycket häftigare kan det bli? De mexikanska konstnärerna Juandres Vera och Dazer Ramirez är här för att måla en femtio kvadratmeter stor illusion vid sidan av centralstationen.
Ta isär och sätt ihop
Stortorget - 13/8-14/8 kl 11-20
Alla har vi väl tagit isär något för skojs skull? Inspireras av Damián Ortegas utställning Casino på Malmö Konsthall och ta med dig vad du vill som kan plockas isär. Förvandla det sedan till något nytt.
The big draw
Barnlandet - 14/8 kl 14-16 och 18/8 kl 16-18
Ta fram konstnären i dig och gå på tecknarfestival. Med hjälp av de internationella proffsen Zardasht Farai, Helena Fernández-Cavada och Thomas Holm guidas du till att skapa dina egna tecknade verk.
Gå på tecknarfestivalen, The big drawBild: Sonny Thoresen

Mat

Lotta Satz:
Saluhall
Södertull - Hela veckan kl 11.00 -21.00
För första gången kan du handla ingredienser till en egen picknick på Malmöfestivalens egen Saluhall. Du kan fylla korgen med bröd, ekogrönsaker, sötsaker med mera.
Victor Jara och Grekiska föreningen
Gustav Adolfs torg - Hela veckan 11.00-23.00 (01.00 helgdagar)
När Malmöfestivalen startade 1985 var det främst föreningar som stod för maten. De här två minner om när idealiteten var större.
Scandwich
Gustav Adolfs torg - Hela veckan 11.00-23.00 (01.00 helgdagar)
Kål på sju olika sätt låter väldigt lockande. Gillar man inte kål finns det en bön- och linsrätt med bland annat lime och koriander.
Bild: Linus Meyer

Litteratur

Olof Åkerlund:
Från grav till garv – Gravstenarna berättar
S:t Petri kyrka - Flera tillfällen under festivalen
Malmöfestivalen har inget litteraturprogram, men här och där smyger litteraturen in. Som på gravar och i epitafier (minnesinskriptioner). Anne Ruponen guidar till dessa texter och personerna de handlar om.
Relationsinstitutet möter Jonas Hassen Khemiri
Hipp, Malmö Stadsteater - 14/8, kl 17-18.
Relationsinstitutet använder litteraturen för att ge perspektiv på känslor och relationer. Till söndagens session kommer ingen mindre än Jonas Hassen Khemiri för att tala om vänskap, sorg och kärlek.
Klubb kontra
Hedmanska gården - 19/8, kl 19-20.
Oskar Hanska och Olivia Bergdahl håller i "internationell" spoken word-afton med Klubb Kontra. Även om gästerna Maria Maunsbach (S) och Peter Dyreborg (DK) inte är långväga väntar världens scenpoesifest.
Oskar Hanska och Olivia Bergdahl.Bild: Annie Wegraeus

Scenkonst

Rakel Chukri:
Dear Humans med Dansstationens turnékompani
Palladium - 15/8 kl 18
Koreografen Mari Carrasco har skapat ett dansverk om sociala koder och kontakt där publiken också blir en aktör.
Cirkus Cirkör & Looptok Feat. Maja Långbacka
Hipp, Malmö stadsteater - 13/8 kl 16.00-17.15 och 20.00-21.15
Cirkus Cirkus är hemmastadda på Hipp. Under Malmöfestivalen får Looptoks musik och Maja Långbackas sång ta lite större plats.
Ni kan kalla mig Ernst
Scandic Kramer - 17/8 kl 18.00-18.45, 18/8 kl 18.00-18.45
Varför är Victoria Benedictssons självmord mer känt än hennes verk? Cecilia Lindqvist tar sig an författaren i en tät monolog.

Unga

Moa Geistrand:
The New Kid
Spegeln - 18/8 kl 17-19
Benoit är fjorton år och försöker hitta nya vänner i en ny skola i en ny stad – vilket inte visar sig vara helt lätt. Prisad fransk film om balansgången mellan att försöka passa in och hitta hem i sig själv.
Förvandla orättvisor, träna civilkurage!
Raoul Wallenbergs park - 15/8 och 16/8 kl 17-21
Om man befinner sig i en situation som man tycker är helt åt skogen – hur gör man för att förändra den? Två tränare i civilkurage lär ut tekniker för att bemöta rasism, homofobi och sexism.
Kvinnliga Situationen
Ung scen - 13/8 kl 23
Kvinnokamps-hiphop från Malmö med siktet inställt på att krossa patriarkatet och all möjlig orättvisa och samtidigt peppa andra tjejer att våga mer.
Kvinnokamps-hiphop från Malmö 13/8.Bild: Emma Larsson

Barn

Kristin Nord:
Festen i Hulabo med Teater Sagohuset
Hittatittapå - 12/8 kl 16-16.30
Britt G Hallqvists fina diktverk från 1961 framförs av en dansare, en skådespelare och en musiker från Teater Sagohuset. För alla från 3 år.
Cosplayverkstad
Hittatittapå - 13/8 kl 13-15
Ett gäng stolta nördar tänker sätta färg på Malmöfestivalen och alla barn är välkomna att vara med. Här bjuds på smink, kostym och inspiration. Kl 15 avgår cosplaytåget.
Skogshinderbanan
Barnlandet - 12-19/8 kl 12-19 (kl 11-19 lör och sön).
Räck upp handen alla som känner barn som gärna bygger hinderbana av soffkuddar och köksstolar. Här kan kidsen istället hoppa mellan stubbar och stockar.
Cosplayverkstad 13/8.Bild: Sakchai Lalit

Trafikinformation

Pågatåg Malmö C - Helsingborg Ett extratåg kör natt mot söndag 14 augusti och natt mot lördag 20 augusti kl 01.37. Tågen stannar på Teckomatorpsbanans alla mellanstationer.
Läs också Så påverkar Malmöfestivalen buss- och tågtrafiken
Gå till toppen