Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerna försvarar miljonsatsningen på Hx

Hx kostar drygt 5 miljoner skattekronor. Försvarbart? Absolut! tycker politikerna.

Bild: Tom Wall
Staden sköt till 5,2 miljoner kronor till årets Hx.
Men varför ska Helsingborg satsa skattepengar på en stadsfest?
– Många barn och unga är kvar i stan hela sommaren. Min uppfattning är att det ska finnas en höjdpunkt för dem under sommarlovet, och för alla andra. Det är också något som hela familjen kan göra tillsammans, säger Maria Winberg Nordström, Liberalernas kommunalråd.
Tunga företrädare för övriga partier försvarar också den ekonomiska satsningen på Hx.
– Det är bra för sammanhållningen i staden. Och det är angeläget att göra något som helsingborgarna tycker är roligt, samtidigt som det finns något med mening i. Jag tycker det är väldigt viktigt att vårt lokala föreningsliv lyfts fram och att det finns prova på-område som kan få unga att gå in i föreningar, säger Peter Danielsson, ledare för Moderaterna och det blågröna styret.
Marcus Friberg, kommunalråd i Miljöpartiet, lyfter fram en annan aspekt.
– Tänk att kunna ha gratiskonserter med Timbuktu och några andra av Sveriges bästa artister. Fantastiskt! Många av våra egna förmågor inom kulturen får också komma fram. Vi visar upp oss för varandra - det är bra, säger han.
Jonny Cato Hansson, Centerns kommunalråd, pekar också han på att föreningar får visa upp sig och att det är en satsning på kulturlivet.
Lars Thunberg, Kristdemokraternas kommunalråd, är inne på samma linje.
– Det är precis som annan kultur som vi vill ska finnas och som är subventionerad. Dessutom drar Hx turister och ökar attraktiviteten för staden. Och alla behöver någon form av happening som lyser upp tillvaron, säger han.
Jan Björklund, Socialdemokraternas tyngsta kommunalråd, tycker att Hx är viktigt.
– Vi ska vara en stad som markerar besöksnäringen. Och för oss helsingborgare är festivalen viktig. Vi går man ur huse, springer på kompisar från förr och tar en öl tillsammans. Jag tror det har ett värde.
Michael Rosenberg, Sverigedemokraternas kommunalråd, konstaterar kort:
– Jag tror att helsingborgarna uppskattar att vi gör detta.
Claudia Velásquez, Vänsterpartiets ordförande, tycker däremot att pengarna kan fördelas annorlunda.
– Det spenderas mycket pengar på reklam och annonsering. Det är onödigt.
Istället vill hon att alla aktiviteter för barn ska vara gratis under Hx.
Gå till toppen