Olater

Ola Olofsson: Inget hamrande före klockan sju – tacksåhemsktmycket

Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
bor förvisso i ett nybyggt kvarter, där det ploppar upp nya hus hela tiden, men någon slags måtta på skruvandet, hamrandet, sågandet, gjutandet, skruvandet, paddandet, borrandet, grävandet och det allmänna slamrandet får det faktiskt vara.
Jag vaknade med ett ryck klockan 06.37 en vanlig vardag härförleden. “Pip, pip, pip, piip, piiip, piiiiip, piiiiiiiip, piiiiiiiiiiiiiiiip”. Det omisskännliga ljudet från en lasermätare hos grannen letade sig igenom husväggen och in i vårt sovrum. Jag suckade, vände på mig i sängen och pipandet försvann – bara för att två minuter senare ersättas av en sticksåg. 06.40 hade jag hoppat i shortsen och var på väg över gräsmattan för att konfrontera Byggaren hos grannen.
Jag (med min tröttaste trötta röst): “god morgon”.
Byggaren (med en sticksåg i ena handen): “tjenare!”
Jag (inte ett dugg klämkäckt men ändå balanserat och värdigt om du frågar mig): nu är jag ju redan vaken men jag skulle uppskatta om du inte började föra en massa oväsen med diverse maskiner förrän klockan sju i morgon bitti”.
Byggaren (pekar på den största sticksågen på marknaden): vaknade du av den här lilla?”
Jag (obviously): “ja”.
Byggaren (i uppenbar tidsnöd): “jag måste få färdigt här innan sju när betongbilen kommer”.
Jag (som om det inte var mitt problem): “Det är faktiskt inte mitt problem. Jag inser att det är mitt i veckan, men någon slags gräns får det faktiskt finnas”.
Byggaren (som uppenbarligen inte tycker att det finns någon slags gräns): “när ska man då bygga hus?”
Jag (redan på väg tillbaka in på min egen tomt): “efter klockan sju på vardagar!”
När jag kom in i huset igen var jag klarvaken och satte mig att googla efter lagar och förordningar över när man egentligen får föra oväsen i ett villakvarter. Dem tänkte jag sedan såklart tänkte köra upp under näsan på Byggaren. Så besviken jag blev när jag inte hittade mer än några futtiga riktlinjer. Det juridiska läget verkar vara väldigt oklart, men om du frågar mig är det rimligt att börja slamra klockan sju en vardag och klockan nio på helgen. På kvällen skulle jag säga att det är okej fram till klockan 20, vardag som helg. Utöver dessa riktlinjer gäller det svåra sunda förnuftet. Om grannen har 30-årsfest, till exempel, är det inte läge att börja bygga pergolan just den dagen.
Nu har jag i och för sig upptäckt att vår robotgräsklippare börjat låta som ett propellerflygplan. Kanske har den kört över en sölig igelkott, vad vet jag.
Men en fin gräsmatta är riktig status i villaområdet så gräsklipparen måste rimligtvis gå utanför regeln om störande ljud - oavsett tid på dygnet.
Ok? Ok.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen