Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Juristen som bytte sida

Han ledde mordutredningar, gjorde livet surt för fotbollshuliganer och engagerade sig i kampen mot den organiserade brottsligheten. Inte ens 40 år fyllda hade Markus Bergdahl profilerat sig som en rättvis men hård åklagare. Då blev han försvarsadvokat.

Sidbyte. Efter elva år som åklagare blev Markus Bergdahl advokat.Bild: Tom Wall
Efter drygt elva år som åklagare Markus Bergdahl tar advokat Markus Bergdahl emot i sitt oansenliga kontor på Möllegränden i Helsingborg. I en monter ligger tre böcker - en om god advokatsed, 1963 års upplaga av lagboken och Dostojevskijs Brott och straff. Markus Bergdahl har läst dem alla eller åtminstone väl valda delar, om än inte i den ordningen.
– Brott och straff läste jag på gymnasiet. Det var väl då tanken föddes på att det var juridik jag skulle syssla med och på den tiden var jag helt inställd på att jag skulle bli åklagare.
Varför det?
– För att det verkade spännande. Jag kommer inte från en akademisk familj. Farsan är från Högaborg och var brandman i hela sitt liv och mamma är från Stattena och hade klädesaffär i Åstorp och Klippan. Så jag hade egentligen inte så bra koll på vad en jurist gör. Men i Grishamböckerna och i rättegångsfilmer verkade det fräckt och på den vägen är det.
Juristvägen har gått via ansedda advokatbyråer som Mannheimer Swartling och Lindahl och åklagarjobb i Stockholm, Malmö och Helsingborg. Med åren profilerade han sig som en tuff men rättvis åklagare - få åklagare har väl tjatat lika mycket om objektivitetsprincipen – som gjorde sig känd för sitt engagemang mot våldssupportrar. Fotbollen har legat honom varmt om hjärtat sedan barnsben, innan juristkarriären tog fart representerade han rent av Helsingborgs IF B-lag.
– Det blev i alla fall en match med B-laget. Vi vann mot Landskrona BoIS med 3-0, minns han med illa dold förtjusning över sin vetskap om artikelförfattarens favoritlag.
Sedan byttes fotbollsmål mot brottmål. Som åklagare ledde han fler brottsutredningar än han kan minnas.
– En av åklagarens uppgifter är att bedöma en utrednings kvalitet. Och ibland får man skicka tillbaka utredningen till polisen och säga "gör om - gör rätt".
Hur ofta sa du det?
– Hahaha... det har hänt rätt många gånger men det var ju under nästan tolv års tid. Men om du leder en förundersökning om ett spaningsmord och där sitter länskrimpoliser som varit länskrimpoliser i 20 år och du själv är 35 så måste du veta och göra klart att "okej, jag hör vad ni säger men det är jag som bestämmer". Så är det.
Så varför byter man sida när man redan i unga år skaffat sig denna pondus och position?
– För att det är mycket roligare att jobba för en enda person än för staten. Jag vill hellre företräda privatpersoner, jag vill få en helhetsbild av vad rättsväsendet sysslar med. Jag fick ett bra erbjudande i rätt tid i mitt liv, det var en lockelse.
Ett förflutet som åklagare har sina fördelar. "Jag hade ett narkotikaärende nyligen där jag kunde se direkt på delgivningen om misstanken mot min klient vad som låg bakom och vilka frågor han skulle få i polisförhöret. Så jag förklarade för honom vilka frågor polisen skulle ställa."Bild: Tom Wall
Han talar länge om den personliga utmaningen men medger att även andra faktorer bidrog till att han kände sig färdig med åklagaryrket.
– Jag har på nära håll sett hur brottsbekämpning gått från att handla om kvalitet till kvantitet, pinnjakt och statistik. Mycket handlar numera om att registrera rätt antal brottsmisstankar. Det skulle vara mycket och det skulle gå fort, vi kunde fylla pärmar med enbart anmälningar och det slukade oerhörda resurser bara att skriva alla dessa anmälningar. Samtidigt hade jag själv alltid varit mån om att hålla en så hög kvalitet som möjligt i mina utredningar. Jag ville att den som jag åtalat skulle veta att om han eller hon blev dömd så var det efter en bra utredning.
Kritiken riktar sig främst mot polisen men han skräder inte heller orden mot åklagarväsendets högste chef, riksåklagare Anders Perklev.
– Han för inte åklagarväsendet framåt. För honom handlar det bara om att bygga upp egna tillsynsavdelningar och att rikta en misstro mot landets åklagare som om man inte litade på dem. Det irriterar mig.
På din hemsida skriver du att du har särskild "insikt och kunskap om hur polis och åklagare arbetar". Men vad har du egentligen för nytta av ditt gamla jobb i ditt nya jobb?
– Den stora fördelen är framförallt hur mina klienter kan förbereda sig inför förhör. Genom att titta på en delgivning av misstanke så vet jag vilken bevisning polisen har. Jag hade ett narkotikaärende nyligen där jag kunde se direkt på delgivningen vad som låg bakom och vilka frågor min klient skulle få i polisförhöret. Så jag förklarade för honom vilka frågor polisen skulle ställa.
Stämde det?
– Ja.
Det är ju rena mardrömmen för de poliser och åklagare som möter dig nu.
– Så är spelreglerna. Och det är klart att det gynnar mina klienter att jag varit åklagare och vet hur det går till bakom kulisserna.
Din sambo är åklagare. Är straffrätt ett stående inslag vid middagsbordet?
– Jag vill hålla min sambo och familj utanför den här intervjun. Vill du ha en vinkel på att hon är åklagare?
Nej, vi kan släppa det. Men man undrar ju om du kan ha klienter som hon anhåller eller åtalar?
– Nej, det går såklart inte. Men vi pratar aldrig jobb. Vi har tagit ett gemensamt beslut om det, inte minst för att inte riskera att bryta mot vår respektive tystnadsplikt.
Kan du ha klienter som du själv åtalat och kanske till och med fått dömda till långa fängelsestraff?
– Som advokat får jag inte undanhålla några uppgifter om min klient som jag känner till om honom. Så om jag skulle ha fått sådana uppgifter under sekretess i mitt gamla jobb så blir svaret nej. Annars går det bra.
Så alla klienter är välkomna?
– Ja, jag har inte något principiellt hinder att ta mig an vilken klient som helst.
Nyblivne advokaten Markus Bergdahl har bytt sida efter elva år som åklagare.Bild: Tom Wall
Så om massmördaren Anders Behring Breivik får en ny rättegång och ringer dig ställer du upp?
– Jag har läst hans advokat Geir Lippestads bok. Han brottades ju med en del moraliska dilemman men jag tycker att hans fru var väldigt klok. Hon är sjuksköterska och sa att om Breivik kommit in och varit skadeskjuten av polis så hade läkarna vårdat honom. Det är det som är jobbet, sedan finns det många olika aspekter av ett sådant uppdrag. Men vi har ett demokratiskt rättssystem som går ut på att alla har rätt till ett försvar, inklusive Breivik oavsett hur avskyvärda brott han begått. Kanske är det just i sådana fall det är som allra viktigast. Det är ju då de demokratiska kärnvärdena ställs på sin spets - att alla ska behandlas lika och ha rätt till en rättvis rättegång.
Hur skulle du agera om du hade en mordmisstänkt klient som erkände för dig men sa till dig att agera i rätten för att han friades?
– Det där är det etiska dilemmat som jag vill påstå aldrig händer. För vem skulle vilja ha en advokat som hade sådan kunskap?
Om du nu tvunget skulle byta spår från åklagare till advokat - varför blev du inte affärsjurist, som du har erfarenhet av? Då hade du inte suttit i ditt lilla anspråkslösa kontor utan snarare med panoramafönster över Sundet och ätit dagliga luncher på Gastro.
– Jamen, det har jag redan gjort och det är inte så spännande. Brottmål är det som är fantastiskt, säger advokat Bergdahl och styr samtalet till dit juristkarriären och denna intervju började. Till filmens värld.
Så vilken är den bästa rättegångsfilmen och vem är filmvärldens bästa advokat?
– Det kan vara Daniel Kaffee (Tom Cruise) i A Few Good Men. Även om det är colonel Jessup (Jack Nicholson) som är filmens stora behållning.
Då så. Inga fler frågor.
Fotnot: Objektivitetsprincipen innebär att en brottsutredning ska bedrivas på ett objektivt sätt och att polis och åklagare är skyldiga att utreda och föra fram även omständigheter som är till den misstänktes fördel. En åklagare är skyldig att redovisa samtliga relevanta fakta och får inte undanhålla bevis som är till den åtalades förmån.

Karriären i korthet

2001 Juristexamen vid Lunds universitet.
2001-2002 Advokatbyrån Mannheimer Swartling.
2008-2009 Advokatfirman Lindahl.
Däremellan och till och med 2015 åklagare i Stockholm, Malmö och Helsingborg.
Sedan 2016 egen advokatverksamhet i Helsingborg och Landskrona.
Gå till toppen