Dygnet runt

Dansk ny chef på Malmö Opera

Danske Michael Bojesen tar över som ny operachef efter Bengt Hall. Men det dröjer hela två år innan den nya operachefen kommer att kunna sätta sin prägel på programmet.

Michael Bojesen, närmast från Copenhagen Opera Festival, blir Malmö Operas nya operachef med start den 1 januari 2017.Bild: Hussein El-alawi
– Jag har under de senaste åren haft mina allra bästa operaupplevelser på Malmö opera. Jag känner stor stolthet över uppdraget, säger Michael Bojesen på presskonferensen.
– Jag har under de senaste åren haft mina allra bästa operaupplevelser på Malmö opera. Jag känner stor stolthet över uppdraget, men också en stor ödmjukhet, säger Michael Bojesen.
Michael Bojesen får det administrativa och konstnärliga ansvaret för över 300 anställda. Han tillträder den 1 januari 2017 och förordnandet sträcker sig över fyra år.Michael Bojesen kommer närmast från Copenhagen Opera Festival, där han haft ansvaret under fyra år. Han har dessförinnan bland annat varit dirigent för Lunds studentsångare.
– Det var en fantastisk upplevelse att leda en kör med så mycket historik och tradition, säger han.
Britt-Marie Lundqvist (S), Malmö Operas styrelseordförande, säger att valet föll på Michael Bojesen eftersom han har en bred musikalisk erfarenhet, och även stor kunskap om hur Malmö Opera arbetar.
– Vi i styrelsen har varit helt eniga i vårt val, säger hon.
Michael Bojesen kommer dock inte att ha något inflytande på Malmö Operas program för säsongen 2017-2018. Detta har redan bokats av nuvarande operachefen Bengt Hall. Det kommer alltså att dröja hela två år innan den nya operachefen kommer att kunna sätta sin prägel på programmet.
– Det gör mig inget. Då får jag tid att förbereda mig och jag har stor respekt för Bengt och hans arbete på operan, säger Bojesen.
Han vill ännu inte uttala sig om några konkreta planer för operans framtid, men berömmer hur Malmö Opera har arbetat under Malmöfestivalen, då man bland annat spelat Figaros bröllop på Stortorget.
– Lika viktigt som att folk kommer till operahuset, lika viktigt är det att operan kommer ut till människorna, säger han.
"Jag känner en stor stolthet över uppdraget, men också en stor ödmjukhet", säger Michael Bojesen.Bild: Hussein El-alawi
Vad hade varit din drömuppsättning?
– Det kan jag inte säga exakt. Men som inspirationskälla kan jag nämna när vi på Copenhagen Opera Festival satte upp en nyskriven opera av Carsten Funder och rockbandet Efterklang i källaren på ett sjukhus i Köpenhamn. Det var fantastiskt. Vi har spelat opera på olika platser i staden där opera aldrig tidigare framförts. Det hade varit spännande att göra något liknande i Malmö.
Hur ser du på kulturskillnaden mellan danskt och svenskt ledarskap?
– Det är något jag måste lära mig. I Sverige har ni en konsensuskultur som inte finns på samma sätt i Danmark. Man diskuterar en fråga tills alla är eniga. I Danmark diskuterar vi, inser kanske att vi är oeniga, röstar om det och går vidare.
Vilken är din favoritmusikal?
– Oj, låt mig tänka... Jag svarar "Jesus Christ Superstar". Det är ju en av Andrew Lloyd Webbers äldsta musikaler, men jag tycker fortfarande att den håller hög nivå.
Rekryteringsprocessen till ett av Malmös mest prestigefulla kulturjobb har pågått i över ett års tid. I slutet av november förra året valde man att ta en tillfällig paus i rekryteringsarbetet, då förhandlingarna med den tilltänkta huvudkandidaten föll igenom.
– Vi hade en slutkandidat som vi hade långtgående diskussioner med. I elfte timmen kom han med krav på sitt kontrakt som vi inte hade möjlighet att tillgodose. Det var långt över vad som var möjligt, sade operans styrelseordförande Britt-Marie Lundqvist då.
Bengt Hall har varit Malmökulturens ledande man i nästan trettio år. 1979 blev han rektor på Musikhögskolan i Malmö, sen chef för Malmö symfoniorkester, Svenska Rikskonserter, Malmö Musik och Teater samt Kungliga Operan i Stockholm, innan han blev kulturdirektör i Malmö stad 2004. Fem år senare, den 1 november 2009, utsågs han till teaterchef för Malmö opera.
På grund av den utdragna rekryteringsprocessen har hans kontrakt förlängts till sommaren 2017.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen