Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Delfin slog volter utanför Mölle

Efter att delfinen hade visat upp sig utanför Ven och i Helsingborg, tappade Öresundsakvariet spåret efter den långväga gästen. Men igår sågs den hoppa och slå volter mellan Mölle och Nyhamnsläge.

I början av augusti gjorde Öresundsakvariet en ovanlig upptäckt utanför Ven. En sadeldelfin hade simmat in i Öresund och syntes utanför Ven den fjärde augusti. Delfinen sågs av flera privatpersoner och marinbiologer från Öresundsakvariet lyckades till och med få snorkla med delfinen.
Läs mer: TV: Ovanlig upptäckt – delfin simmar i Öresund
Därefter simmade en sadeldelfin till Helsingborg och fick stor uppmärksamhet när den simmade runt i hamnbassängen den nionde augusti. Om det rör sig om samma delfin är oklart men troligt.
– Jag tror att det är samma delfin som har setts vid Ven och i Helsingborg. Jag är 80 procent säker, säger Jens P. Jeppesen som är marinbiolog och museichef på Öresundsakvariet.
Delfinen fångades på bild i hamnbassängen i Helsingborg.Bild: Tom Wall
I ett pressmeddelande som Öresundsakvariet skickade ut skriver Jens P. Jeppesen att delfinen förhoppningsvis har lämnat sundet för att simma tillbaka mot sin flock. Delfinen har kunnat följas från Ven till Helsingör, vidare till Helsingborg och tillbaka till Helsingör den elfte augusti. Därefter har Öresundsakvariet inte sett fler spår av delfiner i Öresund.
Men det har Cecilia Oliversson gjort. När hon tillsammans med sin pappa var ute och fiskade utanför Mölle under tisdagen fick hon syn på något märkligt. Mitt emellan Mölle och Nyhamnsläge ser Cecilia något som liknar en delfin i vattnet.
– Pappa sa att det var en tumlare men jag trodde att det var en delfin, jag hade sett filmklippet på HD förra veckan. Och jag har sett delfiner flera gånger utomlands, säger Cecilia Oliversson.
Inte var det en tumlare, delfinen började simma runt båten och göra hopp och volter.
– Då förstod vi att det inte var en tumlare, när den verkade så sällskapssjuk. Den simmade med oss i nästan en timme, det kändes nästan som att den ville säga något, säger Cecilia Oliversson.
Därefter körde de hemåt mot Höganäs och delfinen stannade kvar. Det blev inte mycket fisk den dagen men både Cecilia och hennes pappa var nöjda med turen.
– Det var verkligen en upplevelse. Pappa har sett tumlare förut men sa att något sånt här hade han inte varit med om i hela livet, säger Cecilia Oliversson.
Det kan röra sig om samma sadeldelfin som tidigare setts i sundet, tror Jens P. Jeppesen när han ser filmen på delfinen i Mölle. Men han är inte helt säker. Delfinen vid Ven hade ett märke på ena fenan som han inte ser på videon. Den här delfinen ser också ut att vara lite rundare.
– Det var några seglare som sa att de hade sett flera delfiner utanför Kastrup för tre veckor sen. Kanske är det så att vi har flera delfiner i Öresund. Det här skulle kunna vara mamman till delfinen som setts vid Ven, som letar efter sin unge, säger Jens P. Jeppesen.
Gå till toppen