Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Riktigt allvarliga händelser” bakom Dunkerschefens avgång

Stadens kulturdirektör Bibi Hidén sparkade Dunkers chef Olof Lindqvist. Han svarade med svidande kritik mot henne i HD. Nu slår hon tillbaka: ”Det var riktigt allvarliga händelser som gjorde att jag tog beslutet så snabbt. Det krävdes handling.”

Bibi Hidén kritiseras av den sparkade Dunkerschefen för att inte kunna kultur. Hon håller inte med, men säger samtidigt: ”Jag är inte anställd för att jag är specialist på kulturen, utan på meriter av ledarskap.”Bild: Moa Dahlin
Efter en extra lång rekryteringsprocess förra året fastnade staden till slut för Olof Lindqvist.
Han blev Dunkers kulturhus nye chef och stadens kulturdirektör Bibi Hidén försvarade dröjsmålet:
– Visst har det tagit lång tid men vi har velat göra det så här för att verkligen hitta rätt person, sa hon i HD.
Och i ett pressmeddelande från staden hyllade hon Olof Lindqvist:
Läs också Dunkers chef tvingas avgå
”Jag är övertygad om att han kommer att axla uppdraget med framgång.”
Men han blev inte ens ett år på sin tjänst.
I förra veckan fick han sparken av Bibi Hidén.
– Jag var helt övertygad om att han skulle lyckas utmärkt med tanke på den bakgrund han hade. Men på det sätt som Olof lett Dunkers och på grund av olika allvarliga händelser har jag inte förtroende för honom, säger hon i dag.
Läs också Sparkade Dunkerschefen Olof Lindqvist: ”Vill de ens att det ska vara ett kulturhus?”
En arbetsmiljörapport har gjorts. HD har läst den och den visar ingen entydig negativ bild av Olof Lindqvists ledarskap. Tvärtom är bilden delad.
Så varför gick Bibi Hidén så långt?
– Rapporten beskriver en splittrad grupp. Det finns ingen tydlig riktning, personalen känner sig vilsen, några har förtroende men andra har det inte. Så kan man inte jobba som ledare idag. Man måste ha tydliga mål och måste visa vägen. Annars blir det kaos. Att inte ha de ledaregenskaperna skapar kostnader och dålig arbetsmiljö. Det är inget jag kan acceptera. Det är så tydligt och klart att Olof inte klarade jobbet.
”Hon kan inte kultur”, sa den sparkade Dunkerschefen Olof Lindqvist. Nu slår kulturdirektör Bibi Hidén tillbaka.Bild: Moa Dahlin
Hon talar flera gånger om "allvarliga händelser" som skett, med start förra hösten och som sedan eskalerat under våren. Men hon vill inte gå in på detaljer av hänsyn till berörd personal.
– Det är olika typer av agerande som inte varit korrekta. Och det är riktigt allvarliga saker. Personer har mått väldigt, väldigt dåligt.
Om du nu anser att det blev så illa. Hur kunde du rekrytera så fel?
– Bra fråga. Hade jag svaret så... Men den här situationen kunde inte förutspås. Vi använde en professionell rekryteringsfirma, vi tog referenser, gjorde tester ... vi gjorde allt som stod i vår makt. Ändå blev det fel. Det är något vi får följa upp: hur kunde det bli på det här viset?
Bibi Hidén fick å sin sida svidande kritik av Olof Lindqvist i tisdagens HD.
Han sa:
– Hon kan inte kultur. Det är väldigt svårt att förstå vad hon kan och därmed vad hon vill.
Vad svarar du på det?
– Jag är inte anställd för att jag är specialist på kulturen, utan på meriter av ledarskap. Jag brinner för kulturen, har ett stort intresse och lär mig varje dag mer av de medarbetar jag har. Jag ska inte vara sakkunnig, det är medarbetarna som är det.
Läs också Ann Lingebrandt: "Problemen fortsätter fläcka ner Dunkers vita fasad"
Bibi Hidén hade tolv års erfarenhet som chef och ledare när hon blev kulturdirektör i Helsingborg för två år sedan. Hon kom närmast från posten som sjukhuschef i Oskarhamn.
Har du för dåliga kunskaper om kultur?
– Det tycker jag inte. Jag har ett krav på mig själv att skaffa mig mer kunskaper och jag känner mig väldigt trygg i de jag har.
Olof Lindqvist säger vidare att stadsdirektör Palle Lundberg däremot är tydligare med vad han vill och att styrningen av kulturlivet i staden är väldigt hierarkiskt.
Är det Palle Lundberg som bestämmer?
– Absolut inte över innehållet i Dunkers kulturhus.
– Det finns en vision som är politiskt beslutad. Den bygger vi vårt arbete på. Palle följer upp och är engagerad och intresserad av hur vi utvecklar kulturen. Men jag har ett väldigt fritt arbete, och Palle är en delegerande och visionär chef.
Olof Lindqvist undrar i tisdagens HD vad staden egentligen vill med Dunkers.
Vad svarar du på det?
– Vi behöver gå från tradition till innovation. Skapa utställningar och konserter som ger känslan av det oväntade och som lockar olika människor med olika behov och en vilja att komma tillbaka, säger Bibi Hidén.
Några centrala saker:
– Att mixa breda och smala utställningar än mer. Och att köra dem samtidigt.
– Att sänka ribban för det folkliga. Lekfullhet och inspiration måste komma in.
– När turistbyrån flyttar ut får vi en plats att skapa öar med olika kulturinslag. Där kan man även plocka in det fria kulturlivet. Dunkers måste ut på gatorna och det fria kulturlivet ska komma in på våra institutioner.
Olof Lindqvist säger i HD att nästa Dunkerchef bör bli chef för hela huset, till skillnad mot idag.
Hur det blir återstår att se.
Kulturförvaltningen ska nu dra upp nya riktlinjer för sina uppdrag.
– Då kommer vi att se över hur verksamheterna ska riggas, vilken ledare som ska leda. Men någon spindel i nätet måste finnas, säger Bibi Hidén.
Innan dess blir det ingen fast, långsiktig chefslösning på Dunkers. I stället ska en tillförordnad chef ta vid om ett par veckor.

Stadsdirektören: ”Det är så klart ett misslyckande”

Dunkers chef Olof Lindqvist sparkades efter mindre än ett år. ”Det är så klart ett misslyckande”, säger stadsdirektör Palle Lundberg.
Stadsdirektör Palle Lundberg.Bild: Sven-Erik Svensson
– Ledarskap är en prioriterad fråga för oss, så detta är inget vi tar lätt på. Men ibland hamnar medarbetare och arbetsgivare i en situation där det bästa är att gå skilda vägar.
Hur kunde det gå så illa?
– Vi måste självklart rannsaka oss själva och den rekryteringsprocess som genomfördes. Vad gick fel - och vad kan vi lära för framtiden?
Palle Lundberg är kulturdirektör Bibi Hidéns chef. Han säger att hon har hållit honom informerad under resans gång.
– Jag har fullt förtroende för hur Bibi har valt att agera. Hon har förklarat hur hon kom fram till beslutet och jag har ingen anledning att ifrågasätta det, säger Palle Lundberg,
Gav Bibi Hidén upp för lätt?
– Nej, det tror jag inte. Jag bedömer att hon gjorde ett gediget arbete för att komma fram till beslutet.
Olof Lindqvist kritiserar henne för att inte kunna kultur.
– Bibi är inte anställd för att hon är den som kan mest om kultur. Verksamheten behövde en duktig ledare, det var det som var mest efterfrågat. Så det var ett medvetet val när vi rekryterade Bibi, säger Palle Lundberg.
Olof Lindqvist säger att du däremot är tydligare med vad du vill och att styrningen av kulturlivet är väldigt hierarkisk.
– Det känner jag inte alls igen mig i. Jag ska säkerställa att kulturförvaltningens arbete ligger i linje med stadens vision och övergripande mål. Jag och kommunledningen är måna om att kulturen utvecklas på ett positivt sätt. De är på en utvecklingsresa, de är på rätt väg men det finns mer att göra.

Mindre än ett år på sin tjänst

Olof Lindqvist började som chef på Dunkers kulturhus den 24 augusti förra året.
I förra veckan fick han sparken och undertecknade en överenskommelse med kulturdirektör Bibbi Hidén och staden.
Olof Lindqvist har först semester och är sedan arbetsbefriad till den 19 september. Därför får han lön i ytterligare sex månader.
Gå till toppen