Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Kommunen köper bostadsrätter – hyresrätter för nyanlända räcker inte

Ängelholms kommun måste köpa bostadsrätter för att klara av mottagandet av nyanlända i år. Tillgången på hyreslägenheter räcker inte.

Det är 98 nyanlända som kommunen ska ta emot i år. Hittills har man klarat av drygt hälften. 57 har fått hjälp med bostad i Ängelholm som ett första steg i integrationen.
– Vi är skyldiga enligt lagen att tillhandahålla lägenheter. I första hand vill vi erbjuda hyresrätter. Men det ser kritiskt ut för oss att kunna nå målet och måste därför pröva andra lösningar, säger kommundirektör Lilian Eriksson.
Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att även tillåta köp av bostadsrätter, lägenheter som kommunen kan hyra ut i andra hand till nyanlända. Maximalt tio bostadsrätter får förvärvas för som mest 13 000 kronor per kvadratmeter. Kommunstyrelsens ordförande bemyndigas att slå till när tillfälle bjuds. Patric Ohlson (SD), samt Jim Brithén (-) ville avslå förslaget men blev nedröstade av övriga 13 ledamöter.
Den beräknade kostnaden 5–6 miljoner kronor ska belasta kommunens rörelsekapital.
– Bostadsrätter kan ses som en god investering av skatteintäkterna. Hyran är oftast låg och man får pengarna tillbaka när man säljer, säger Lilian Eriksson.
En bostadsrättslägenhet har redan inköpts, och ytterligare en är på gång. Det är främst lägenheter på ett rum och kök som efterfrågas.
– De uppgifter vi har fått gör gällande att det är många ensamkommande. Men vi vet inte säkert, det kan också vara familjer som är på väg. Vi försöker jobba långsiktigt med frågan, säger Lilian Eriksson.
Kommunen har totalt 172 bostäder att tillgå för olika målgrupper i samhället. Merparten är hyresätter.
Sedan flera år finns ett avtal med Ängelholmshem och två privata fastighetsägare att släppa en lägenhet i månader till bostadssocialt ändamål. Flyktingmottagandet under förra året sätter ytterligare tryck på behovet.
– Vi försöker att få fler fastighetsägare att skriva avtal och vi har uppmanat allmänheten att hyra ut i andra hand, säger Lilian Eriksson.
Strax före sommaren föreslogs att nybygget Klockargården i Strövelstorp skulle göras till boende för nyanlända. Blockförhyrning av 48 lägenheter där skulle bli tillräckligt för att klara kommunens åtagande i år. Förslaget röstades ner.
– Det är bättre att sprida ut lägenheterna, säger Lilian Eriksson.
Vad innebär kommunens åtagande?
– De nyanlända har en etableringstid på två år, sedan ska de kunna försörja sig själva. Troligen kommer det att ta längre tid för en del. De som då bor i en bostadsrätt måste försöka hitta ett förstahandskontrakt själva eller få hjälp av vår boendeenhet.
Nästa år kommer Ängelholm och andra kommuner att få ett nytt åtagande att ta emot nyanlända.
– Enligt propåer kan det röra sig om dubbelt så många som i år, säger Lilian Eriksson.
Ett undantag i lagstiftningen gör att kommuner har rätt att hyra ut en bostadsrätt i andra hand bostadsrättsföreningens godkännande. Eftersom kommunstyrelsen helst ser att alla deras fastigheter samlas under helkommunala Ängelholmslokaler ska man undersöka om de inköpta bostadsrätterna kan överföras dit utan att rätten att hyra ut försvinner.
Gå till toppen