Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katthemmet överfullt - kan inte ta emot fler

Katthemmet Tassebo är överfullt. Situationen är så pass ansträngd att personalen tvingas säga åt människor som kommer in med övergivna och sjuka katter att de inte kan ta emot dem.

Sommarkatter fortsätter att vara ett problem runt om i Sverige. Helsingborgsområdet är inget undantag. Marie Karlsson, ordförande på Tassebo, har själv tagit hem åtta små sjuka kattungar som hon stödmatar och har konstant uppsyn över.
– Det är hopplöst och likadant varje år. Men det är inte bara på sommaren, så här är det året runt. Vi har inte haft en tom bur här på bra länge, säger hon.
I dagsläget bor 53 mer eller mindre vuxna katter i tre hus och några mindre bodar, även fast lokalerna egentligen är dimensionerade för 50 stycken. Till följd av detta tvingas personalen säga åt människor som har hittat katter att de inte kan ta emot dem.
– Vissa förstår, men andra har då hotat med att de kommer köra till skogen och släppa ut dem där istället, säger Marie Karlsson.
Tassebo katthem är överfullt.Bild: Moa Dahlin
De katter som inte får plats på hemmet får stå på kö.
– Den som vill kan annonsera gratis på vår hemsida eller Facebooksida att de har en katt som går att hämta. Sedan hoppas vi alltid att de som hittar katter fattar tycke för dem och vill behålla dem själva, säger hon.
Katthemmet kan bidra med en del av veterinärkostnaderna för de sjuka och skadade katterna som besökare tar dit.
– Vi försöker hjälpa till så gott det går när vi själva inte har plats. Exakt hur mycket vi kan bidra med beror på vad katten behöver hjälp med, men vi försöker att jobba fram en lösning tillsammans, säger Marie Karlsson.
Hon berättar att situationen är likadan på andra katthem hon har pratat med.
– Så är det i Halmstad också till exempel. Vi hade kunnat fylla lokalerna med hur många katter som helst. Även om vi hade byggt ut hade det blivit fullt igen så småningom, säger hon.
Marie Karlsson, ordförande för katthemmet Tassebo.Bild: Moa Dahlin
En del i att förbättra situationen hade varit att fler kommit och hjälpt till i det dagliga arbetet.
– Vi är i snitt tre personer som jobbar ideellt varje dag, men det hade behövts fler som kan hjälpa till med att hålla rent och hålla katterna sysselsatta.
Hon ser även andra konkreta åtgärder som hade kunnat underlätta katternas liv.
– Hade vi fått genom lagen om ID-märkning hade det varit så mycket lättare. Då hade vi bara kunnat kontakta ägaren till katten om de kommit bort. Kommunen hade även kunnat starta upp ett nytt katthem, säger Marie Karlsson.
Gå till toppen