Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots S-protester flyttar Internationella engelska skolan in i GA-skolan

Nu är det klart att Internationella engelska skolan startar i GA-skolans lokaler nästa höst. Trots socialdemokraternas protester är Helsingborgs stads fastighetsdirektör nöjd med att kontraktet är undertecknat.

GA-skolan ska behålla sin yttre karaktär men ska renoveras invändigt och få en ny skolgård.Bild: Omar Daham
– Vi har ett stort behov av lokaler för grundskoleverksamhet. Internationella engelska skolan uppfattar vi som en skola som kan bidra till Söders utveckling, säger fastighetsdirektör Fredrik Hjort.
Under våren 2017 flyttar Komvux Kärnan till lokaler på Campus nära Yrkeshögskolan. Då byggs den gamla Gustav Adolfskolan om för att kunna ta emot mellan 500 och 600 elever i årskurs fyra till nio. Matsal och klassrum ska renoveras och en helt ny skolgård byggas.
Beslutet att låta en friskola hyra lokalerna är inte okontroversiellt. Oppositionen kritiserar att en friskola får tillgång till lokalerna, samtidigt som den kommunala skolan är i stort behov av lokaler. Ett Svartepetterspel att kommunen tvingas bygga nya skolor medan friskolorna får tillgång till befintliga lokaler, anser S.
– Det är bekymmersamt att vi hyr ut skolor till privata aktörer när vi själva är i skriande behov av lokaler. De kan väl bygga egna skolor eller hyra av privata uthyrare. Internationella engelska skolan har gott renommé, så det handlar inte om den skolan i sig, säger Anna Ingers (S), vice ordförande i fastighetsnämnden.
Hon får inget stöd av fastighetsförvaltningen, som står bakom uthyrningen tillsammans med skol- och fritidsförvaltningen.
– Vi har värderat Internationella engelska skolan som en god skoloperatör. Vi är också glada att vi hittat en lösning för vuxenskolan på Campus. Det tror jag blir riktigt bra för dem, säger Fredrik Hjort.
Internationella engelska skolan finns i dag i Lund och Hässleholm. Hösten 2017 startas skolan i Helsingborg samtidigt som en helt nybyggd F- till 9-skola öppnas i Borstahusen, som även den ska kunna ta 600 elever när den är fullt utbyggd.
– Vi är oerhört glada att också få komma till Helsingborg. Kontraktet är precis undertecknat. Nu börjar vi söka rektorer till de två skolorna och sedan lärare. Eftersom hälften av lärarna söks i olika anglosaxiska länder tar det tid att rekrytera dem och hjälpa dem att etablera sig. Vi kommer att öppna kön till skolan i Helsingborg inom kort. Troligen i september, säger skolföretagets vice vd Jörgen Stenquist.
Läs också Centrum och Filborna får nya grundskolor
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen