Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Specialhall för avancerad räddning på gång

Att veta hur du ska gå till väga när en klättrare hänger livlös från en klippa eller en inspektör har trillat i en tank och brutit båda benen är en färdighet som kräver mycket träning. Nu bygger räddningstjänsten i Höganäs en ny specialhall för träning av avancerad räddning.

Brandmannen Linus Pråme testar klättring i mast i Räddningstjänstens nya lokaler för att träna avancerad räddning.Bild: Sven-Erik Svensson
När en montör råkar ut för en olycka i en telemast eller ett barn har trillat ner i en brunn, då är teamet för avancerad räddning i Höganäs redo att rycka ut i hela Skåne. Räddningstjänsten i Höganäs tillsammans med ambulanspersonal i norra Skåne har specialiserade kunskaper för räddningsinsatser i svårtillgängliga miljöer.
Men goda färdigheter kräver mycket träning. Teamet för avancerad räddning har tränat på olika scenarion i svårtillgängliga miljöer på till exempel Kullabergs klippor.
– Vi använder mycket specialutrustning som kräver övning. Våra tidigare lokaler var spartanska i det avseendet, möjligheterna till övning var begränsade, säger brandmannen Linus Pråme.
I de gamla lokalerna finns en liten husfasad med sluttande tak och några rejäla takbalkar som teamet har tränat på tidigare. Men för ett halvår sen flyttade ett företag ut från grannlokalen och räddningstjänsten blev tillfrågade om de ville ta över den.
Nu pågår arbetet med att göra om den gamla industrilokalen till en modern anläggning för att träna räddningsarbete. Det finns stora planer för lokalerna men i nuläget är det begagnade master och en husfasad med brant taklutning som kommit på plats.
– Vi ska bygga en klättervägg bredvid husfasaden. Det är inte helt klart än men en idé är att bygga en klippliknande vägg som liknar Kullamannens dörr, säger Linus Pråme.
De har kontaktat ett företag i Umeå som bygger klippliknande klätterväggar genom att spruta betong. Men hur hallen kommer bli när den står färdig är osäkert och än så länge är inget beslutat om en klättervägg.
– Även när hallen är full kommer vi vilja göra justeringar och kanske ändra på en del moduler. Det här är ett levande dokument, säger Linus Pråme.
Ny lokal håller på att fixas i ordning för att brandmän o ambulansare ska kunna träna höghöjdsräddning inomhus.Bild: Sven-Erik Svensson
Utöver moduler för att träna på avancerade räddningsinsatser ska även en simulator för brand och trafikolyckor byggas. När en insatsstyrka kör in genom porten kommer de få ett scenario med bilder på en tv-skärm. En projektor skapar känslan av att du befinner dig på en trafikolycksplats eller utanför ett brinnande radhus.
Träningsmodulerna kommer kanske hyras ut till andra aktörer. Kommunen rev den industriella utformningen av lokalen, renoverade taket och målade om. Resten av ombyggnationen ska rymmas i räddningstjänstens ordinarie budget.
– I september ska de första modulerna för träning vara klara. Då kan vi börja uthyrning och få in pengar till fler moduler, säger Linus Pråme.
Kostnaderna hålls nere då mycket kompetens finns inom räddningstjänsten.
– Vi har både snickare, målare och elektriker i de egna leden. Så vi gör nästan allting själva, säger Linus Pråme.
Teamet för avancerad räddning är en tidskrävande och dyr verksamhet, enligt brandmästaren Jim Maltesson som ansvarar för verksamheten.
– Ett fyrtiotal personer tränas upp emot 80 timmar varje år, säger Jim Maltesson.
Jim Maltesson är glad över de nya övningsfaciliteterna.
– Vi behöver mycket träning med specialutrustning och det är en färskvara. Bra träning är viktigt för vår och patientens säkerhet. Det blir ett jättelyft med de nya lokalerna, säger Jim Maltesson.

Avancerad räddning

Sen 2012 har Region Skåne och Höganäs kommun ett avtal om teamet för avancerad räddning.
Räddningstjänsten och ambulanspersonal tränas i att kunna bistå med sjukvård och räddningsinsatser i mycket svårtillgängliga miljöer.
Teamet är en resurs vid insatser för hela Region Skåne.
Teamet har många uttryckningar till Kullaberg sommartid, mellan fem till tio utryckningar årligen.
De två senaste veckorna har teamet åkt på fem uttryckningar på Kullaberg.
Gå till toppen