Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Krönika: Sverige nära guldskräll mot Tyskland

Få trodde på Sverige i kvartsfinalen mot USA och i semifinalen mot Brasilien. Landslaget gjorde allt i sin makt, men lyckades inte överträffa förväntningarna ännu en gång.

Bild: Felipe Dana
Men oj! så nära det var.
Ett drömmål och ett självmål sänkte Sverige i OS-finalen.
Tyskland vann med 2-1.
Tysk segerdans. Svenskt deppande. Segersångerna hördes högt och tydligt, när tyskorna stod i Maracanas innanmäte och väntade på prisutdelningen.
Den svenska förlusten var tung, ack så tung. Nära, nära, ytterst nära, men valören blev silver istället för guld.
Ett OS-silver i fotboll är stort och mäktigt, men den sista matchen i en turnering vill alla vinna. Snart har dock spelarnas värsta besvikelse lagt sig och allt övergår i en stolthetskänsla. Troligen.
27 grader, en klarblå himmel,en kort semitropisk skymning och en dag som blev kväll, men det var inte mörkt för Sverige på Maracana.
Förbundskapten Pia Sundhage hade en taktisk överraskning i bakfickan. Sveriges defensiva 4–5–1-uppställning blev mer elastisk än i de senaste två matcherna och återgick stundtals till ursprungsmodellen med 4–3–3. Lotta Schelin gjorde djupledningslöpningar och det var efter en sådan hon hittade Olivia Schough, som sköt över från nära håll.
Den brasilianska publiken gav tummen upp och höjde decibelnivån några snäpp när blågula chanser vaskades fram.
Tyskland är dock alltid Tyskland och fann rytmen efter ett tag.
En tung malande skicklighet.
Den svenska delvis övergivna igelkottstaktiken gav också luckor bakåt. Dzsenifer Marozsan avslutade ett fint tyskt anfall med att vackert prickskjuta 1–0 under starten av den andra halvleken
Efter en dryg timme gjorde Linda Sembrant självmål, en frisparksretur i stolpen som hon fick felträff på när hon skulle rensa undan bollen.
Allt såg nattsvart ut för Sverige, men inhopparen Stina Blackstenius kom först på Olivia Schoughs inlägg. 1–2 i den 67:e minuten och brassepubliken jublade högt varje gång Sverige kom över mittlinjen. Olivia Schough hade mot slutet den fetaste chansen till kvittering.
Tillfällena då Sverige haft framgång i lagsporter med ett offensivt upplägg är sällsynta, i alla fall när det har funnits en fotboll eller en puck på planen.
Först när förbundskapten Pia Sundhage fann den blågula tråden vände det.
Majoriteten av tränarna vill vinna med finfotboll, men få har materialet.
Landslaget i OS är inget undantag. Grovarbetaroverall istället för balklänning och husmanskost istället för ostron.
Kollektivet, kollektivet och åter kollektivet, men helt plötsligt kaviar i OS-finalen.
Hårt jobb och taktiskt medvetande kan tänja på de svårdefinierade begreppen ”små marginaler” och ”flyt”.
Sverige har behärskat konsten att göra den stora prestationen vid rätt tillfälle två gånger och kunde få med sig resultaten.
När det gällde mest som gjorde Sverige sin överlägset mest njutbara match.
Då var marginalerna uppkäkade av Tyskland.
Gå till toppen