Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Bränt gummi inledde Vallåkraträffen

Drygt 1 500 fordon och 15 000 besökare samlas för årets Vallåkraträff. De som var först på plats under lördagen möttes av rök och sladdande bilar.

Jan Plateryd tävlar med sin hot rod, en kopia på The California Kid från filmen med samma namn.Bild: Mats Roslund
Skrikande däck och rök med doft av bränt gummi står i centrum när Vallåkraträffen startar på lördagsförmiddagen. Vid ena delen av Enoch Thulins flygplats pågår kvalet till Dotz Gymkhana challenge, där förarna tävlar i drifting.
Tävlingen går ut på att förarna sladdar sig i sidled genom en bana med hinder. Föraren Niklas Andersson sladdar sig förbi traktorer och hjullastare i sin Nissan Skyliner på 700 hästkrafter.
En av de tävlande i kvalet till driftingtävlingen Dotz Gymkhana challenge, där de tävlande sladdar runt längs en bana med hinder.Bild: Mats Roslund
Det är viktigt för förarna att ta sig igenom banan med stil, för precis som i simhoppning och konståkning ska bilen sladda med precision.
– De kör bra, men de hade nog aldrig hunnit väja för ett vildsvin, säger Boris Karlkvist.
Han är fältinformatör på Älgskadefondsföreningen och har dragit med en trafiksimulator till Vallåkraträffen. I hans vagn får besökare testa om de har reflexerna som krävs för att undvika att krocka med vildsvin och älgar.
Boris Karlkvist visar upp sin trafiksimulator som testar besökarnas reflexer om vildsvin eller älgar springer ut på vägen.Bild: Mats Roslund
Besökaren Richard Olsson sätter sig i simulatorn. Efter en minuts lugn bilfärd springer tre vildsvin ut på vägen från ingenstans, och han bromsar in och svänger ut mot vänster.
– Du undvek att krocka, men du hamnade i fel körbana. Hade en bil kommit från motsatt sida i 90 knyck då hade det inte varit kul, säger Boris Karlkvist och ger några värdefulla tips.
Vallåkraträffen vore ingenting utan modifierade bilar i allmänhet och uppfräschade Volvos i synnerhet. Lars Niittymäki från Hällefors har kanske Vallåkraträffens tyngsta Volvo, åtminstone vad det gäller stereoanläggning.
Vallåkraträffen. Däckröken och häftigt motorljud möter publiken på landningsbanan.Lars Niittymäki ballade ur med ljudet i bilen med 23 000 WBild: Mats Roslund
Hans Volvo 960 har 20 högtalare, varav 16 stycken i dörrarna.
– Totalt rör det sig om 23 000 watt. Jag började jobba med bilen lite i förra året. Någon gång i julas gick det ballade det ur och sen la jag ledig tid på bilen, säger Lars Niittymäki.
Spelar du någon särskild musik i bilen nu när du har ett så imponerande ljudsystem?
– Äh, nej, jag vet inte. Jag spelar väl allt, säger han.
En bit därifrån står en Volvo V70 med fälgar som ser ut att vara lika värdefulla som bilen i övrigt. Karossen är rikt dekorerad med ansikten.
– Bilen har en folieringsfilm med tema amerikanska flaggan, dödsskallar och klockor. Vi putsar det sista inför att den ska vara med i Show n shine-tävlingen, säger Emilia Christensen som är på plats i bilägaren Tomas Suchorowskis ställe.
Sandra Bergelv putsar det sista på en Volvo V70 som är rikligt dekorerad med en folieringsfilm.Bild: Mats Roslund
Under lördagsmorgonen tävlas det även i Hot rod, med äldre ombyggda bilar. Jan Plateryd glider i sin modifierade Ford 34 3-window med eldflammor.
– Det här är en kopia av The California Kid. Den blev utnämnd till Sveriges snyggaste hot rod 2004. Men jag tänker inte på vinst så annars. Jag tycker vi alla är vinnare med våra bilar, säger Jan Plateryd.
Vallåkraträffens Per Östman är först ut i hot rod-tävlingen.Bild: Mats Roslund
En gammal bil med ett gengasaggregat. På taket ligger träved som används som bilens bränsle..Bild: Mats Roslund
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

  • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
  • Visa respekt för övriga debattörer.
  • Håll er till saken.
  • Spamma inte.
  • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
  • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

  • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
  • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
  • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
  • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
  • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
  • Hot, trakasserier och skvaller.
  • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen