Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag släcker din giftiga eld men jag går inte på ditt skitsnack, bilbrännare

Sedan början av juli har bilbränder rapporterats från ett flertal städer i södra Sverige, bland dem Malmö, Lund och Helsingborg. Brandmannen Kaj Engelke berättar om sitt arbete och ber bilbrännarna tänka efter.Bild: Patrick Persson
Bäste bilbrännare, jag ska berätta ett par saker för dig. Du förstår, jag jobbar som ”brandman”, och jag vill hjälpa dig förstå vad det innebär.
”Brandman” är en yrkestitel för en person som arbetar med att rädda liv. Möjligen är ”livräddare” en mer passande titel. Vi släcker nämligen inte bara bränder. Vi startar också hjärtan som stannat. Vi ger luft till dem som slutat andas. Vi simmar efter den som drunknar. Vi klipper loss den som krockat. Vi täpper den dödligt giftiga och frätande läckan på kemikaliefabriken och så vidare.
Kort sagt: Vi kommer till dig när det allra mest fasansfulla har inträffat och du hade dött om inte vi hade räddat ditt liv. Vi är livräddare.
Men vi är mer än det.
Vi är någons barn. Vi är någons mor och far. Vi är bröder och systrar. Vi är människor, precis som du. Som människor så har vi rätt till samma saker som du. Vi har exempelvis rätt till trygghet och hälsa. Vi har rätt till att leva fria och vi har rätt att få tycka vad vi vill om saker och ting. Vi har också skyldigheter, precis som du. Vi är skyldiga att uppföra oss på ett sådant sätt att skada inte tillkommer någon annan.
Här har du och jag gått skilda vägar kan man säga. När det kommer till skyldigheterna så gömmer du dem på samma ställe som du förvarar ditt samvete.
Det är nämligen så att när du tänder eld på en bil så tillför du skada. Du skadar mig som brandman. Jag tvingas andas in giftiga brandgaser. Brandgaser är vad som utgör den cancerframkallande rök som jag andas in när jag utför mina skyldigheter gentemot samhället.
Hängde du med där? Du skadar samhället, jag hjälper samhället. Du förgiftar mig med cancerframkallande gaser, jag ägnar mitt yrkesverksamma liv åt att rädda livet på dig. Tycker du att detta känns rättvist? Tycker du att jag får skylla mig själv för att ditt beteende bara är ett resultat av ett samhälle som inte tagit hand om dig?
Då ska jag berätta en sak för dig. Jag växte upp tuffare än du. Min uppväxt var ett helvete. Det var otrygghet, ohälsa, rädsla, våld och inga pengar. Det var, enligt ditt synsätt, en massa bra ursäkter att använda sig av för att inte ta sitt ansvar.
Men jag har varit där du är, och det har många av mina kollegor också. Vi går inte på ditt skitsnack. Medan du väljer att förgifta oss, så arbetar vi allt vi kan för att hjälpa det här samhället, så att fler kan ha det som vi har det. Så att du kan ha det som vi har det.
Tänk efter nu, är du snäll. Tänk ordentligt! Fråga dig själv om det kanske är så att det inte är mitt fel att du bränner ner samhället mitt i natten. Det är egentligen ganska ironiskt. Du arbetar för att släcka mitt liv. Men om ditt liv släcks, så tänder jag det igen.

Kaj Engelke

Kaj Engelke arbetar inom Räddningstjänst Syd sedan 2008.
Läs också Skriv på Min mening
Gå till toppen