Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tips: Skapa rätt ljus i trädgården när kvällarna blir mörkare

När augustikvällarnas mörker faller är det extra mysigt om man kan sitta kvar utomhus och umgås med familj och vänner. Då behövs det ljus. Här får du tipsen om utebelysning i sex steg. Och också förslag på hur du ska belysa för bästa resultat!

Om man vill slippa hålla koll på levande ljus kan man satsa på batteridrivna. Här har man använt några handgjorda och verklighetstrogna LED-ljus i vax från Enjoy CandlesBild: IAN TONG
Ett enkelt sätt att snabbt ordna mysigt ljus i trädgården är att sätta ut glasburkar med ljus i. Vill man även få lite värme kan en bärbar brasa vara ett alternativ.
Eldkorgen rymmer mycket ved och funkar bra som ett substitut för en fast eldstad.Bild: Röshult
För den som inte har en fast eldstad i trädgården finns flera mobila alternativ. Till exempel olika typer av eldkorgar. En eldkorg går att flytta runt, men var noggrann med var du placerar den. Underlaget ska vara stadigt och platsen brandsäker.
Det finns olika typer av bärbara eldkorgar.Bild: Weber
Observera att om det råder eldningsförbud gäller det även eldning i eldkorgar. Då kan man istället välja ett solcellsalternativ eller varför inte batteridrivna blockljus. Båda ger en skön stämning och förlänger sommarkänslan.
Om man ska investera i en mer permanent belysning i trädgården är det bra att tänka igenom vad man vill åstadkomma. Här är några tips och råd.
Clematisplantor upplysta av halogenlamporBild: EWA LEVAU

Utebeslyning i sex steg

1. Planera noga och gör en ritning av trädgården. Vad ska belysas? Hur skapar du rum och djup? Sätt funktionen i fokus!
2. Bygger du nytt – ta med utebelysning i din plan från början. El är mycket lättare att dra innan allt ligger på plats.
3. Provbelys. Använd billiga armaturer för att inte lägga onödiga pengar på det du inte vill ha. Anpassa armaturernas storlek och utformning efter vad som ska belysas och hur långt det ska synas.
4. Fundera över när du ska se ljuset. När ska det släckas? Vilken årstid belyser du för? På vintern behövs svagare ljus eftersom det är mörkt i övrigt. Syns det du belyser inifrån?
5. Ta omgivande belysning i beaktning, finns det mycket gatubelysning runt tomten krävs mer ljus för att skapa effekt.
6. Ta hjälp. Man får bara installera tolvvoltssystem med stickkontakt själv, annars krävs elektrikerhjälp. Kablarna ska ligga på 30–60 centimeters djup om man använder 230 volt. För att spara pengar kan du gräva kabeldiken själv.

Hur ska man belysa?

Vid entrén: Klart ljus som leder rätt. Tänk på att det inte ska blända. Rikta belysningen mot ytterdörr och fasad, inte platsen man står när man ringer på.
Uteplatsen: Ett lysande klot skapar intim känsla.
Träd: Belys inte för starkt, ha en bred ljusstråle så att lite av omgivningen lyses upp och det inte bara blir ett intensivt lysande träd.
Grusgång: Ljuset ska inte bara lysa rakt ut, det är när det träffar något som det skapar effekt. Pollare är populära här, men ljuset bör i så fall riktas ned på marken eller mot en blomrabatt eller dylikt.
Gå till toppen