Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här odlas både grönsaker och nya relationer

Att odla egna grönsaker är en av aktiviteterna för de boende på Kastanjelundens trygghetsboende. Resultatet blir förutom gemenskap och frisk luft även lite grönt på tallriken till middagen.

Skördedags på Kastanjelundens trygghetsboende: Barbro Norrgo, Börje Sjöström och trygghetsvärden Annika Gille.Bild: Mats Roslund
Tomaterna är på väg upp mot taket och har sällskap med ett hyfsat rejält fikonträd och en del sticklingar på tillväxt. Det glasklädda och gemensamma utrymmet på nya trygghetsboendet Kastanjelunden skapar goda förutsättningar för odling av lite känsligare växter. Om än inte helt optimala för tomaterna, enligt Börje Sjöström.
– Det är nog lite för torrt för dem. Och jag har själv gått runt och varit humla för här finns inga, säger han och visar hur han med pensel sköter befruktningen av tomatblommorna.
Börje Sjöström med sina bifftomater.Bild: Mats Roslund
Börje Sjöström arbetade med färg i hela sitt arbetsliv och gjorde uppmärksammade insatser som målvakt inom Höganäsfotbollen på 1940-talet. Tomatkunskaperna skaffade han sig i hemmet i Kattarp.
Nu har han flyttat till Kastanjelunden och engagerar sig gärna i odlingarna som är en av de gemensamma aktiviteter som står till buds för de boende på trygghetsboendet. Och många av dem njuter av grönsakerna som odlas både inne och ute.
Britt Björk plockar en påse med persilja och gräslök.
– Jag kanske gör en persiljesås i kväll, jättegott till fisk, säger hon och kniper även av en bit timjan.
– Det är roligt att kunna komma ut hit och plocka. När jag bjöd på sill och potatis så kunde jag ta tillbehören härifrån, säger Gun-Britt Franzén.
Britt Björk plockar ihop en påse kryddor till middagen.Bild: Mats Roslund
Förutom kryddor så finns här även rucola, rabarber, jordgubbar och just nu stora mängder välvuxna haricots verts.
Arne och Eva Persson flyttade från villa i Förslöv till Kastanjelunden, där de trivs jättebra.
– Här är nära till allt och huset saknar vi inte. Men trädgården saknade vi lite i våras, säger Arne Persson.
Nu lägger de gärna tid i det nya boendets odlingslådor, som de hoppas blir större nästa år.
– Vi kom igång lite sent på säsongen i år eftersom vi väntade på lådorna. Egentligen skulle vi odlat på marken, men det gick inte med kaninerna här. Och att få upp jorden en bit gör det också enklare för oss.
Eva och Arne Persson skördar haricot verts.Bild: Mats Roslund
Fritz Lundström har ett skadat ben och nöjer sig med att titta på när de mer rörliga grannarna påtar i jorden.
Men han njuter gärna av skörden.
– Ugnsbakad torsk, franskt vitt vin och så grönsakerna från odlingarna här, det är härligt.
Gå till toppen