Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgshem ska jaga svartuthyrare

Bostadskrisen öppnar för en svart marknad. Nu har Helsingborgshem anställt en säkerhetschef för att kartlägga omfattningen. Och komma med förslag till åtgärder.

Barnfamilj tvingas till svarta hyreskontrakt – har "fel sorts inkomst".
Så löd en HD-rubrik i förra veckan.
Artikeln handlade om Khaled Abul Ruz och hans familj. När hyresvärdar får veta att hans inkomst är ett etableringsbidrag blir det kalla handen.
I ett år har familjen tvingats flytta runt mellan svarta andrahandskontrakt.
Detta problem ledde till debatt på tisdagskvällens fullmäktigemöte.
Men innan den drog igång intervjuade HD centerpartisten Lars Hansson. Han är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem, stadens största hyresvärd med cirka 12 000 bostäder.
Och när vi kom in på svarta andrahandskontrakt sa han:
– Vi är mycket väl medvetna om problemet med andra-, tredje- eller fjärdehandskontrakt. Men vi vet inte hur stort problemet är. Därför har vi nyligen anställt en säkerhetschef på Helsingborgshem.
Vad ska han göra?
– En inventering: Hur ser läget ut? Sedan ska han komma med förslag till åtgärder.
Lars Hansson tillägger dock:
– Det är en grannlaga uppgift. Om vi upptäcker en massa svarta uthyrningar – hur ska vi då gå till väga? Det måste vi också reda ut.
Men samtidigt är det ofta folk i svår bostadsnöd som tvingas till dessa lösningar.
Vänsterpartiet tog initiativ till debatten i fullmäktige och pratade om en grupp som hamnat i kläm. De nyanlända som inte har tillräckligt många köpoäng i Helsingborgshem, som inte har annan inkomst än etableringsbidrag och som inte kvalificerar sig till kommunens hjälp att få tak över huvudet.
Sådan som Khaled Abul Ruz och hans familj.
– Många är hänvisade till den svarta andrahandsmarknaden och dyra och kortsiktiga lösningar. Eller till oseriösa fastighetsägare som hyr ut till ockerhyror. Det vill vi bort ifrån, sa Ingrid Mattiasson Saarinen (V).
Hon möter nyanlända som vill rota sig här, lära sig svenska så fort som möjligt och skaffa sig jobb.
– Men den ständiga osäkerheten inför var man ska bo gör att allt fördröjs. Många får exempelvis svårt att koncentrera sig på sina studier.
Vänstern vill att Helsingborgshem ska jämställa etableringsbidrag med inkomst. Och hänvisar till att andra kommuners bostadsbolag gjort det.
– Det är allmännyttans uppdrag att ge alla en chans. Ändra reglerna! löd uppmaningen från Ingrid Mattiasson Saarinen.
De styrande blågröna partierna är medvetna om problemet.
– Det finns mycket riktigt en grupp som kommit i kläm. Därför har vi gett Helsingborgshem i uppdrag att se om de kan göra förändringar för dem som hamnar mellan stolarna, sa Moderaternas och de blågrönas ledare Peter Danielsson i fullmäktige.
Lars Hansson, Helsingborgshems ordförande, säger till HD:
– En forskare har fått i uppdrag att hjälpa oss med detta. Hon är inte klar med rapporten än.
Blir hon klar i år?
– Det hoppas jag. Det är en viktig fråga. Men svår. Alla kommuner har samma bekymmer och vi vill bland annat se hur de har resonerat, säger Lars Hansson.
Han radar upp aspekter som måste tas med i beaktandet. Bland annat den här:
– Roten till allt är bostadsbristen och det är jättelång kö till lägenheterna. Många har köat länge och tycker det är orättvist när andra går före. Det är en balansgång som heter duga, säger Lars Hansson.
Gå till toppen