Släktforskning

Hur var det i Umeå?

Thomas Laurin är ordförande i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening.Bild: Roland Classon
Hallå där, Thomas Laurin, ordförande i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening, som varit i Umeå på Släktforskardagarna.

Hur var det i Umeå?
– Det var intensiva dagar och vi är mycket nöjda med vad vi fått uppleva. Vi åkte till och med upp en dag i förväg. Dagarna gav inspiration inför vår verksamhet i höst och det var även värdefullt att skapa nya kontakter. Vi har fått många goda idéer och tankar.
Var ni fler personer från Helsingborgs släktforskarförening?
– Ja, förutom mig var det Anita Larsson, Christina Nygren, Olle Svetoft och Helene Brågård samt Eri Larsson, som blev omvald i släktforskarförbundets styrelse. Förutom oss från styrelsen i Helsingborg var även Hjördis Svetoft och Birgitta Granath med från Helsingborgs släktforskarförening. Ingen av oss hade varit i Umeå tidigare och vi hade trevliga dagar.
Var det något speciellt som hände?
– Ja, tre av oss DNA-testade sig: det var jag, Anita Larsson och Christina Nygren. Det ska bli spännande att se resultatet så småningom.
Ni var även med under förbundsstämman:
– Ja, men det kändes som att årsmötet gick för fort, det var som en transportsträcka och det var väldigt odramatiskt. Det positiva är att släktforskarförbundet har god ekonomi. Intäkterna kommer för närvarande i huvudsak från cd, dvd och böcker. Men behovet av att köpa skivor kommer troligen att minska och därför ser nu förbundet över hur man ska utveckla sina produkter eftersom många har abonnemang via nätet.
Du tog upp frågan om utbildning för kursledare:
– Ja, här är vi lite sura på släktforskarförbundet. Den fina utbildningen upphörde förra året och vi vill att den ska återkomma eftersom den är viktig för vår förening. Vi rekryterar bland annat nya medlemmar via våra kurser.
Något av föredragen som ni imponerades av?
– Ja, Arkiv Digitals Niklas Hertzman presenterade en hel del intressanta nyheter. Bland annat har man ur census för Amerika 1940 listat alla som är födda i Sverige. Detta kan hjälpa den som är på jakt efter nu levande släktingar. Arkiv Digital har ju även nyligen lagt ut Sveriges befolkning 1950, Sveriges befolkning 1960 och det finns även husförhörslängder för 1880–1920.
Hur ser det ut för er i höst?
– Programpunkten ”Jourhavande släktforskare” startar redan den 6 september. Säsongen med föreläsningar drar igång den 20 september med ett föredrag i mantalsforskning. Den 24 september är det en höstutflykt i Helsingborg på temat ”I hembygdens spår”. Och så har vi flera olika kurser. Själv ska jag gå en kurs i hur man tyder gammal handstil.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Släktforskardagarna i Umeå hemsida
Gå till toppen