Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kolonierna kan få vara kvar

Liberalerna säger nej till förslaget att bygga bostäder på koloniområden. "Vi vill skydda stadens gröna rum" säger kommunalråd Maria Winberg Nordström (L).

Maria Winberg Nordström (FP), kommunalråd, ordförande i HR-utskottet, ordförande i Koloniträdgårdsrådet, ledamot i kommunfullmäktige i Helsingborg mandatperioden 2015-2018.Bild: Rickard Johnsson
Med Liberalernas ställningstagande kan frågan om koloniområdenas framtid vara avgjord. Om de partier som hittills har meddelat hur de ställer sig: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och nu Liberalerna, håller fast vid sin linje finns det ingen politisk majoritet för att göra om kolonier till bostadsområden.
Men det är långt kvar tills det är dags för ett politiskt beslut. Frågan om kolonierna ingår i ett förslag om ny stadsplan, som presenterades till midsommar. En del i förslaget är planerna på att de cirka 30000 nya bostäder som väntas behövas de närmaste 20 åren ska byggas på 13 av Helsingborgs 16 koloniområden.
Protesterna lät inte vänta på sig, främst från kolonisterna själva i bland annat insändare i HD. Så sent som i helgen anordnade Senderöds koloni i Mariastaden en trädgårdsrunda och bjöd även in politiker och tjänstemän. Marcus Friberg, Miljöpartiets kommunalråd, var där men ville inte säga något om partiets inställning då. Det vill han inte nu heller.
– Det finns inget politiskt förslag att ta ställning till än. Jag utesluter inte att vi kan komma fram till en liknande ståndpunkt som Liberalerna, men vi vill invänta den medborgardialog som pågår fram till 23 september. Först sen tar politiken vid. Vi ska ut och träffa fler kolonister och låta diskussionen pågå en månad till för att få in många synpunkter. Annars skulle man inte behöva ha någon medborgardialog, säger han.
Men Liberalerna har nu alltså, ännu inte skriftligt men muntligt, tagit ställning.
– Vi vill att inte bara koloniområdena, utan alla stadens gröna rum, ska skyddas. När staden växer och blir tätare är de gröna rummen viktiga för livskvaliteten, säger Maria Winberg Nordström, Liberalernas kommunalråd.
Hon jämför med hur man för 50 år sedan rev gamla hus som hade setts som värdefulla idag.
– Vi vill inte att stadens gröna rum rivs på det sättet, säger hon.
Men prognosen är att staden växer med 40000 invånare de närmaste 20 åren och fler bostäder behövs. Var ska man bygga?
– Visst måste man förtäta staden. Men det kan man göra på redan asfalterade ytor. Jag vill inte peka ut områden här och nu, men det finns sådana ytor. Vi vill också samarbeta mer med privata fastighetsägare. Ett exempel på ett gott privat initiativ är gamla spritfabriken i Ödåkra där man vill bygga bostäder.
Maria Winberg Nordström tillägger att allmänheten behöver få bättre tillgång till koloniområden, för att de ska fungera som gröna rum för alla.
– Vi har fått flera bra förslag från kolonisterna själva om att områdena ska bli mer tillgängliga, säger hon.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen