Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

23 hyresgäster lurade att hyra samma lägenhet

23 hyresgäster kan ha vilseletts att hyra samma lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö. Hundratusentals kronor har betalats i förväg. På onsdagen skulle flera av dem hämta nyckeln. Då uppdagades bluffen.

Plötsligt gick det upp för alla som stod utanför fastigheten att bedragaren hyrt ut samma lägenhet till alla.Bild: Lars Brundin
"Snart nygift par söker lägenhet i Malmö", stod det i annonsen de lade ut på Blocket. Det var så Johanna Persson och Steven Meissner fick kontakt med en man som gärna ville hyra ut sin tvåa.
Läget i stadsdelen Slottsstaden i Malmö var perfekt och efter att ha fått en visning bestämde de sig, skrev kontrakt, betalade en deposition på 11 800 kronor och började planera för flytten.
Nu sitter hon på gräsmattan utanför lägenheten i det gulteglade huset och gråter. Klockan fyra skulle hon och hennes blivande man ha hämtat nyckeln. Men hyresvärden dök aldrig upp.
Johanna Persson och Steven Meissner skulle flytta till sin första gemensamma lägenhet nästa vecka. Igår stod de och sju andra utanför porten och kom inte in.Bild: Peter Frennesson
Det gjorde däremot sex andra sällskap. Alla har hyrt samma lägenhet. De har kontrakt och har betalat.
– Det är hemskt. Jag har aldrig känt mig så dum och så lurad. Det här skulle vara vår första lägenhet. Vi trodde att han ägde den, säger hon.
Marie Mårtensson och Vytantas Vislavicius skulle flytta in på lördag. Då måste de lämna sin gamla bostad och vet inte vart de ska ta vägen.
– Vi tyckte att han verkade lite påflugen och kollade upp honom lite. Men vi insåg inte att det var något skumt, säger han.
Michelle Wrenerth hade äntligen hittat en egen lägenhet och skulle lämna föräldrahemmet. Trodde hon. Nu har hon precis försökt stoppa den sista inbetalningen av hyran hon gjorde för bara några timmar sedan. Men förgäves. 18 000 kronor är borta.
– Jag har köpt en soffa som står och ska hämtas. Nu vet jag inte var jag ska ställa den.
Roland Forsblom är ordförande i bostadsrättsföreningen. Han har i över en månad mött förtvivlade personer som tror att de är nya hyresgäster. Fyra har han lyckats avstyra innan de har betalat något. Men han vet att 18 personer har överfört pengar till mannen.
– Det är hemskt. En dag kom till och med ett helt flyttlass från Karlskrona.
Mannen äger inte ens lägenheten. Han har själv hyrt den i andra hand. Men när de första olagliga uthyrningarna uppdagades sade lägenhetsinnehavaren upp honom. Han flyttade i slutet av juli, berättar Roland Forsblom.
Bostadsrättsföreningens ordförande Roland Forsblom berättade hur han under den senaste månaden pratat med totalt 23 personer som fått besked på att de kunde få hyra lägenheten.Bild: Lars Brundin
Alla som står utanför dörren på onsdagen berättar att de har erlagt deposition till mannen. Den skulle de få tillbaka när de flyttade om lägenheten var i bra skick. Några har dessutom betalat en månads hyra i förskott. Ordföranden har fört egen statistik på hur mycket pengar det kan handla om.
- Det är 400 000 kronor som vi känner till, säger han.
I en slagning som polisen gjorde i sitt register på onsdagskvällen hittades fem anmälningar om bedrägeri för just den här lägenheten. En är registrerad den 14 juli. Namn och personnummer på mannen som står på kontrakten framgår.
- I juli var jag hos polisen. Jag förstår inte varför vi inte har kunnat förhindra detta. Tipset till andra är att be om styrelsen om ett utdrag ur lägenhetsregistret, där ser man vem som äger lägenheten, säger Roland Forsblom.
Några minuter i sex kommer ytterligare en kvinna, passerar människorna och går in i porten. Hon går fram till lägenheten på första våningen, ringer ett samtal men får inget svar. Roland Forsblom möter henne i trappen.
- Skulle du hyra lägenheten? Jag är ledsen. Du har nog blivit lurad som alla andra.
Hon stannar till som om hon inte riktigt förstått vad han säger. Han upprepar orden. Då tar hon upp ena handen för ögonen. Sedan kommer tårarna.
Köpenhamnsvägen 20bedragare lurar folk med falskt 2:a handskontraktBild: Lars Brundin
Gå till toppen