Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Simfest väntar mellan Hallands Väderö och Torekov

Under söndagen väntar simfest mellan Hallands Väderö och Morgonbryggan i Torekov. 130 simmare är anmälda till tävlingen Torekov open water och arrangören hoppas så klart på bra väder.

På söndag avgörs Torekov open water mellan Hallands Väderö och Morgonbryggan i Torekov. En av de som planerar att simma de tre kilometerna är Nina Lundgren.Bild: Niklas Gustavsson
Det är 18 grader i vattnet när simmarna tar sig nedför bryggtrapporna i Torekov. På söndag avgörs Torekov open water, en simtävling med start på Hallands Väderö och mål på Morgonbryggan. Banan sträcker sig från Kappelhamn via Vingaskär mot Torekov med Torekovs kyrka som riktmärke. Den totala sträckan hamnar på 3 000 meter.
Av de 148 platserna har 130 fyllts med deltagare.
– När man simmar ser man hela tiden Torekovs kyrka. Jag har provsimmat när det var bra väder och till Vinga är det lätt men sedan kan det vara stora vågor. Vi har varit tydliga med att man ska känna sig bekväm med att simma i öppet vatten och verkligen klara av att simma tre kilometer i öppet vatten. Man får inte bli rädd för att det blir stora vågor, säger tävlingsledare Emma Jönsson.
Under onsdagen provade det här gänget vattnet utanför Torekov inför söndagens tävling. De som tog en liten simtur var Emma Jönsson, Ted Troell, Nina Lundgren, Isac Troell, Kent Hamberg och Patrick Clemens.Bild: Niklas Gustavsson
Hon hoppas på en riktig folkfest på söndag. I hamnen kommer publiken att kunna följa deltagarna genom en speaker som får löpande rapporter från en följebåt. Förmodligen kommer en hel del också att åka ut med egen båt för att följa simmarna.
Klockan 10 går starten från Väderön. Innan dess har simmarna tagit sig ut med väderöbåten Nanny och det är just båtfärden som gör att antalet deltagare inte kan vara fler än 148.
– Nanny rymmer 150 personer, säger Emma Jönsson.
Tävlingsledare är Emma Jönsson. Hon hoppas att många ska dyka upp i hamnen i Torekov under söndagen för att heja på simmarna.Bild: Niklas Gustavsson
Deltagarna har vid anmälan fått fylla i vilken sluttid de uppskattar att de kommer att få. Den som fyllt i snabbaste tiden uppskattar att det tar 34 minuter att simma. Andra har fyllt i betydligt längre tid än så på sina anmälningar. Maxtiden för simmarna är satt till två timmar. Efter det stängs banan.
En av deltagarna som provade vattnet under onsdagen var Nina Lundgren. Hon är bland annat aktiv inom triathlon och simmar ofta i öppet vatten.
– Jag älskar upplevelsen. Men det gäller att tänka och navigera för att simmar rakt. Det finns strömmar och vågor. Det är en utmaning. Lite träning krävs. Sedan gillar jag naturupplevelsen. Du leker med vattnet, säger Nina Lundgren.
Nina Lundgren och Emma Jönsson är vana vid att simma i öppet vatten. Just denna vana krävs av deltagarna i söndagens tävling.Bild: Niklas Gustavsson
Även Isac Troell tänker ta sig de tre kilometerna längs banan på söndag. Han simmar till vardags i Helsingborgs simsällskap och är van vid mycket träning.
– Som det är nu tränar jag tio-elva pass i veckan, säger han.
Patrick Clemens som bor i Segelstorp ser söndagens simning som en utmaning.
– Jag surfar mycket och så har jag gjort en Ironman för ett tag sedan där jag simmade nästan fyra kilometer. Jag gillar vågorna och naturen, säger han.
Tävlingen avgörs för första gången på söndag men förhoppningen från Emma Jönssons sida är att det blir ett arrangemang som återkommer även nästa år.
Det är full fart när vattnet mellan Torekov och Hallands Väderö provas inför söndagens Torekov open waterBild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen